Ексклюзиви
середа, 09 лютого 2011 17:35

Шевченківські премії можуть розсварити митців

Шевченківські премії можуть розсварити митців

10 лютого відбудеться засідання Шевченківського комітету, на якому будуть визначені лауреати державної премії.

Про це Gazeta.ua повідомив екс-голова комітету академік Микола Жулинський.

"Борис Ілліч Олійник не може серйозно вплинути на ситуацію через нове положення, яке розроблялося в адміністрації президента і можливо йому навіть не показували. Справа в тому, що номінацій дев'ять, а премій тільки п'ять. Тому буде надзвичайно складна ситуація. Наприклад, представники театрального середовища відмовляться присуджувати премію письменникам, а письменники відмовляться поступитися комусь з музичної царини. Для прийняття рішення потрібно набрати три чверті голосів. Мабуть, лауреатів визначатимуть в два тури", - сказав Жулинський.

Нагадаємо, 5 липня 2010 року Віктор Янукович звільнив Миколу Жулинського, який очолював комітет Шевченківської премії з 2008 року, і призначив замість нього поета Бориса Олійника. Через тиждень глава держави затвердив новий склад комітету.

Вручення Шевченківської премії відбувається традиційно у день народження Тараса Шевченка — 9 березня. Її розмір становить 130 тис. грн.

Цьогоріч на премію претендують поет Павло Вольвач (поетична книга "Триб"), дитячий автор Рутківський Володимир (історична трилогія про козаків "Джури"), письменник Василь Шкляр (історичний роман "Залишенець" ("Чорний Ворон"), дослідники Горак Роман і Гнатів Микола-Ярослав (літературознавче й біографічне видання "Іван Франко"). А також композитор Олександр Яковчук (концерт для скрипки з оркестром, концерт для віолончелі з оркестром, "Обробка українських народних пісень" для мішаного хору a capella), режисер Ростислав Держипільський (диптих-вистава "Солодка Даруся" та "Нація" за творами Марії Матіос), диригент-постановник Микола Дядюра, режисер-постановник Анатолій Солов'яненко і оперні виконавці Сергій Магера та Оксана Крамарева (Опера В.Белліні "Норма" Національного театру опери та балету України імені Т.Г.Шевченка), виконавиця Лідія Забіляста (Оперні партії Інгігерди "Ярослав Мудрий" Г.Майбороди, Турандот "Турандот" Д.Пуччині, Амелії "Бал-маскарад" Дж. Верді Національного театру опери та балету України імені Т.Г.Шевченка та концертні програми українських народних пісень та романсів). Серед претендентів диригент Аврам Кофман (цикли концертів: "Великі імена", "Всі симфонії Моцарта", "Український авангард") та художники: Людмила Жоголь (серія гобеленів), Олег Мінько (цикл живописних творів), Віктор Сидоренко (мистецький цикл "Гравітація часу" – "Аутентифікація", "Левітація "Новий ковчег", "Деперсоналізація").

Зараз ви читаєте новину «Шевченківські премії можуть розсварити митців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі