неділя, 23 липня 2017 21:45

"Сепаратисти на наші концерти не ходять": Жадан влаштовує літературний фестиваль на Харківщині

"Сепаратисти на наші концерти не ходять": Жадан влаштовує літературний фестиваль на Харківщині

18-19 серпня в місті Ізюм, на Харківщині відбудеться пісенно-літературний фестиваль "Дорога на Схід". Його організовує письменник Сергій Жадан.

Головна сцена - на березі річки Сіверський Донець. Співатимуть: "Тартак", "The Вйо", "Шана", "Жадан і собаки", молоді гурти з Донеччини й Луганщини. Читатимуть твори письменники: Любов Якимчук, Артем Полежака,Олексій Чупа та Дмитро Лазуткін.

Поет Юрій Андрухович влаштує виставу просто неба "Альберт, або Найвища форма страти".

"Зараз українцям дуже важливо відкривати для себе свою країну, - каже Сергій Жадан. - Багато хто вперто відкидає і не хоче сприймати Схід як частину України. Це не просто нерозумно, а шкідливо. Якщо керуватись стереотипами, звісно, можна уявляти собі лише українофобів.

Сепаратисти на наші концерти не ходять. Ми їм не цікаві, вони нам теж. Приходять люди, які мають відверто проукраїнський настрій — і таких на Сході багато. Для них зміни почалися з початком бойових дій. Взимку 2013 року. вони почали виходити на майдани своїх містечок. Страшенно цікаво бачити, як змінюється сприйняття країни, суспільства. Сприйняття своєї дотичності до цієї країни. Це те, що буде визначати майбутнє нашого Сходу, й майбутнє держави. Хочемо, по-перше, привезти в Ізюм митців, котрі вже відбулися, зібрати їх із різних регіонів; а, по-друге, знайти та показати Харківщині, Ізюмщині, які цікаві музиканти, артисти є в її власних куточках" — говорить Сергій Жадан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жадан сміявся з Добкіна у віршах. Політик відповів у риму

Фестиваль "Дорога на Схід" відбувається вдруге. Минулого року в Новопскові, Сватовомі, Старобільську на Луганщині.

"Були повні зали, - каже письменник Дмитро Лазуткін. - Коли фото побачив білоруський поет Андрій Хаданович почав просити, щоби взяли його з собою: "Хочу теж на Сході виступати — там такі зали, стільки людей ходить слухати музику й поезію. Це розбиває стереотипи про людей на Донбасі".

В перший день фестивалю "Дорога на Схід" відкриють мурал із Джоном Ленноном. "Бітла" зобразять на одній з будівель колишньої площі Радянської. З квітня 2016-го - площа Джона Леннона.

Зараз ви читаєте новину «"Сепаратисти на наші концерти не ходять": Жадан влаштовує літературний фестиваль на Харківщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі