понеділок, 04 березня 2019 11:22

"Ще не пізно": чиновник зробив гучну заяву про Україну на Євробаченні

  В'ячеслав Кириленко зробив гучну заяву про Україну на Євробаченні. Фото: укрінформ
В'ячеслав Кириленко зробив гучну заяву про Україну на Євробаченні. Фото: укрінформ

Рішення України відмовитися від участі в Євробаченні-2019 є поспішним. На сьогодні залишилося ще 6 днів, щоб вибрати нового представника на конкурс.

"Можна констатувати, що рішення в принципі не брати участі є поспішним, на мою думку. Це відсилає нас до думки про те, що більше нікому брати участь, немає більше в Україні виконавців. Нав'язується рішення про безальтернативність процедури відбору, яка була застосована і викликала стільки критики, і безальтернативності того, хто зайняв перше місце", - заявив віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних питань В'ячеслав Кириленко, передає obozTV.

Свою позицію віце-прем'єр-міністр підтвердив в ефірі телеканалу "Прямий".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не братиме участі в Євробаченні

За його словами, на тому етапі, коли півфіналісти та фіналісти стали надбанням громадськості, всі побачили, що серед 16-ти півфіналістів величезна кількість артистів, які або мали гастролі на території держави-агресора, або планують їх мати і надалі.

"Членом Європейського мовного союзу в Україні є Національна громадська телерадіокомпанія України. Вони завжди на свій розсуд визначали спосіб відбору представника України на цей пісенний конкурс. Але відбір, очевидно, відбувався не за критеріями ситуації, в якій перебуває країна: ситуація агресії з боку Росії, ситуація напруженості на зовнішніх фронтах, ситуація з анексією Криму, і так далі. Це до уваги не бралося ", – зазначив Кириленко.

На його думку, в умовах масових відмов учасників брати участь у Євробаченні, НСТУ ухвалило передчасне рішення відмовитись від участі взагалі.

"Передчасне. Бо ще час був і є, і прийнято рішення щодо іншого конкурсанта, щодо іншого способу відбору чи як завгодно, і можливості для цього є статутні і законні. Тобто суспільний мовник може сам визначати", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може не поїхати на Євробачення-2020

У чесній боротьбі на національному відборі на "Євробачення-2019" перемогу здобула співачка MARUV – за неї найбільше балів віддали члени журі та проголосували глядачі. Проте вже після тріумфу виконавиця мала підписати договір з НСТУ. Деякі його пункти артистка назвала "кабальними". В одному з них йшлося, що MARUV має відмовитися від концертів у країні-агресорі Росії. І артистка погодилася на це. Проте після довгих перемовин з НСТУ згоди сторонам дійти не вдалося. Тож MARUV була вимушена відмовитися від участі у "Євробаченні-2019.

НСТУ запропонувала поїхати на конкурс спочатку колективу Freedom Jazz, що посів друге місце за результатами голосування, та групі KAZKA, що була на третьому місці. Обидва гурти відмовили НСТУ. Колектив Brunettes Shoot Blondes, що посів четверте місце, заявив, що не прийме пропозицію НСТУ, якщо їм запропонують.

Після, Україна взагалі відмовилася брати участь в Євробачення-2019, яке відбудеться в середині травня в Тель-Авіві, Ізраїль.

Зараз ви читаєте новину «"Ще не пізно": чиновник зробив гучну заяву про Україну на Євробаченні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі