понеділок, 18 червня 2012 13:51

Найбільшу літературну премію світу присудили за роман про алкоголіка

Найбільшу літературну премію світу присудили за  роман про алкоголіка
Джон Мак-Ґреґор щиро здивований відгуками на роман. Фото: huffingtonpost.co.uk

Британець Джон Мак-Ґреґор (Jon McGregor) став черговим лауреатом літературної премії Impac Dublin Literary Award, грошовий еквівалент якої складає 100 тисяч євро. Це – найбагатша літературна нагорода у світі, — повідомляє видання The Guardian.

Книжку, яка перемогла в конкурсі Impac Dublin Award, обирали зі 147 претендентів. Десятку найкращих формували 162 громадські бібліотеки 45 країн світу, — пише BBC.

Книжки, які ввійшли до короткого списку, були номіновані на премію бібліотеками Австралії, Бельгії, Бразилії, Канади, Чехії, Німеччини, Ірландії, Нової Зеландії, Португалії, Росії та США.

Джон Мак-Ґреґор одержав почесну відзнаку дублінських бібліотек за свій третій роман "І навіть собаки" (Even the Dogs, 2010). Це нелінійна розповідь про алкоголіка, який помирає між Різдвом і Новим роком, а також про його знайомих наркоманів та ізгоїв. Незалежне журі назвало роман Мак-Ґреґора "безстрашним експериментом" і "шедевром наративної техніки". "Не залякуючи й не гупаючи кулаком по столу, автор змушує нас стати і слухати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Присудили "Нобелівську премію у сфері дитячої літератури"

Письменник, дебютна книжка якого 2002 року ввійшла до довгого списку Букерівської премії, мав на той час лише 26 років. Утім, і тепер Джон Мак-Ґреґор щиро здивований відгуками на роман "І навіть собаки".

"За два роки з часу виходу книжки я не припиняю дивуватися тому, як люди на неї реагують, — зізнається лауреат. – Коли я почав її писати, здавалося, це буде складна для читання річ — адже для писання це була складна книжка. Але я хотів написати цю книжку, хотів написати без будь-яких поступок на те, як легко це може читатися, — і чи провокуватиме в людей гидливість".

"Контекст, у якому вживають крек і героїн і ведуть вуличне життя, є досить неприємним, — розповідає Мак-Ґреґор. – Є певні дуже жорсткі речі в такому житті. Тож мова, якою я писав, спрямована на пробудження досить хаотичного стану свідомості й обставин".

Зараз ви читаєте новину «Найбільшу літературну премію світу присудили за роман про алкоголіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі