середа, 21 березня 2012 18:33

Присудили "Нобелівську премію у сфері дитячої літератури"

Присудили "Нобелівську премію у сфері дитячої літератури"
Марія Тереса Андруетто і Петр Сіс. Фото з сайту litakcent.com

Лауреатом премії імені Андерсена 2012 року стала аргентинська письменниця Марія Тереса Андруетто (Mar?a Teresa Andruetto). Найкращим ілюстратором було визнано чеського письменника й художника Петра Сіса (Petr S?s).

Марія Тереса Андруетто працює в широкому діапазоні жанрів – від романів до поезії та критичних статей. Журі відзначило майстерність письменниці у "створенні важливих та оригінальних творів, де головну увагу приділено естетиці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Премію Шолом-Алейхема присудили за збірку поезій

Петр Сіс відомий не лише своїми книжками для дітей, а й ілюстраціями в журналах Time, Newsweek, Esquire та The Atlantic Monthly.

У довгому списку премії Андерсена цього року опинилося 28 художників та ілюстраторів із різних країн.

Літературну премію імені Г. Х. Андерсена часто називають Нобелівською премією у сфері дитячої літератури. Вона є щорічною нагородою від Міжнародного департаменту книжок для молодих людей (IBBY) для живого автора чи ілюстратора, чиї твори зробили вагомий внесок у дитячу літературу.

Премія Андерсена є найвищою міжнародною відзнакою для дитячих авторів та ілюстраторів. Опікується нагородою королева Данії. До журі премії входять фахівці в галузі дитячої літератури з усього світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченківську премію дадуть сільському вчителю

Премію для авторів вручають кожні два роки із 1956-го, для ілюстраторів – із 1966 року. Переможці одержують золоту медаль і диплом; грошового еквіваленту премія не має. Серед переможців минулих років – Астрід Ліндґрен, Еріх Кестнер, Туве Янссон, Квентін Блейк, Девід Алмонд.

На додачу до премії IBBY видає "Почесний список" найкращих сучасних книжок для дітей – блискуче написаних, ілюстрованих і перекладених.

В Україні цього року запроваджено власну літературну премію для дитячих письменників – "Великий Їжак". Уперше "Великого їжака" вручать 25 травня 2012 року. Список фіналістів оголосять наприкінці березня.

Зараз ви читаєте новину «Присудили "Нобелівську премію у сфері дитячої літератури"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі