четвер, 05 серпня 2021 15:09

"Сабачку!" проти "За Бацьку!": які меми породили білоруські протести

"Сабачку!" проти "За Бацьку!": які меми породили білоруські протести
"Щосекунди в білоруських тюрмах когось катують", - нагадує письменник Ольгерд Бахаревич. Фото: Gazeta.ua

Письменник Ольгерд Бахаревич нарахував 50 епітетів, якими самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко лаяв учасників протестів, що тривають у країні понад рік. Зібрав їх в есе.

Про це розповів в інтерв'ю журналу "Країна".

"Спробував скласти невеликий словник революції. Переважно ґрунтується на висловлюваннях Лукашенка. Те, що він каже про нас, обігрується, входить у лексикон. Рахував, якими словами обзивав людей. Вийшло близько 50 епітетів", - говорить Бахаревич. Цитує кричалку, в яку мітингувальники на вулицях обіграли ці "епітети" Лукашенка:

Крысы здесь?

Здесь.

Проститутки здесь?

Здесь.

Тунеядцы здесь?

Здесь.

Алкоголики здесь?

Здесь.

Жыве Беларусь.

"Найвеселіша, найпостмодерніша кричалка – "Сабачку!" Іноземців заганяла у глухий кут, коли скандували сотні тисяч. Це пародія на гасло "За Бацьку!", який вигукували прихильники Лукашенка на акціях на його підтримку", - говорить письменник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Репресії в Білорусі: тіло опозиціонера віддали з колонії з розбитою головою

Люди не йтимуть на компроміс із владою, стверджує.

"У ХХІ столітті фашизм повернувся в Європу. Цим місцем стала Білорусь. Щодня в нас когось затримують, саджають, запускають газ у квартири, щоб заарештувати родини, виламують двері. Ніхто не захищений. Кожен чекає, що до нього прийдуть. І необов'язково в чомусь брати участь. Забрати можуть за те, що йшов вулицею і не сподобався. За біло-червоно-білі шкарпетки, за аркуш, наклеєний на вікно. Щосекунди в білоруських тюрмах когось катують. Страх, гнів, жах – головні почуття людей. Дії влади божевільні. Повна відсутність законів. Держава стискає кільце довкола незалежної спільноти. Але в ній мільйон людей. Усіх не заарештуєш", - вважає Бахаревич.

Повну версію розмови з Ольгердом Бахаревичем читайте в номері журналу "Країна" за 5 серпня.

Слідчий комітет Білорусі відкрив майже 4,7 тис. кримінальних справ від початку протестів після виборів президента влітку торік. З початку масових протестів у Білорусі в серпні 2020-го за політичні погляди затримали понад 30 тис. осіб, понад 500 визнані політв'язнями, за даними правозахисників.

Зараз ви читаєте новину «"Сабачку!" проти "За Бацьку!": які меми породили білоруські протести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі