вівторок, 26 червня 2018 08:46

Руйнують місце, де 13 років проводив час Іван Франко

Автор: Ірина Левицька
  У Криворівні руйнують історичну пам'ятку
У Криворівні руйнують історичну пам'ятку

Місце історичної пам'ятки часів Івана Франка – каменя, на якому полюбляв сидіти письменник, коли гостював у Карпатах з 1901 по 1914 роки, перебуває під загрозою руйнування.

На ділянку землі, що належить до охоронної зони Музею "Хата-Ґражда" у селі Криворівня Верховинського району на Івано-Франківщині зазіхає місцевий підприємець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли невідомі фото Івана Франка

"2009 року криворівнянин Руслан Дроняк одержав 10 сотих землі під забудову у лісі неподалік музею. А у 2017-му почав вимагати у сільради дозволу прокласти під'їзну дорогу туди. Такого дозволу йому не дали, бо ця ділянка землі перебуває у державній власності – є територією охоронної зони", - розповідає завідувачка музею і депутат сільради Василина Зеленчук.

2 червня приблизно за 10 метрів униз від пам'ятного каменя підприємець таки викопав рів. Розпочинав будівництво дороги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховинщина має стати центром єднання всіх країн Карпатського регіону - Княжицький

"Гуляли весілля сина і весь наш присілок Заріччя був на тому весіллі. А він загнав через сусідську ділянку екскаватор у неділю і почав копати", - каже депутат.

Автор: Ірина Левицька
  У Криворівні руйнують історичну пам'ятку
У Криворівні руйнують історичну пам'ятку

На місце викликали поліцію.

"Нас запевнили, що ніхто вже нічого в той день не зробить, а робітники перечекали і таки вирили той рів аж до лісу. Пояснили нам, що це не кримінал, бо зазіхали не на приватну власність. А порушнику загрожує адміністративне покарання за статтею 92-ю. То він тепер сміється з нас у Верховині поки на базарі торгує. Каже, що все одно незаконно зробить, що схоче, а нас розчавить, як ропуху. А як підуть дощі, такі, як у нас бувають, то знесуть той камінь, який простояв тут більше століття", - додає жінка.

Санкція статті передбачає штраф від 510 до 1700 грн.

Автор: Ірина Левицька
  У Криворівні руйнують історичну пам'ятку
У Криворівні руйнують історичну пам'ятку

З 23 по 30 червня в селі Криворівня Верховинського району на Івано-Франківщини відбувається Перший міжнародний форум Східної та Центральної Європи Via Carpatia.

Зараз ви читаєте новину «Руйнують місце, де 13 років проводив час Іван Франко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі