середа, 06 лютого 2019 07:40

РПЦ повернула унікальну реліквію
4

РПЦ повернула в музей Плащаницю ХІХ ст
Фото: mincult.kmu.gov.ua
РПЦ повернула в музей Плащаницю ХІХ ст
РПЦ повернула в музей Плащаницю ХІХ ст
РПЦ повернула в музей Плащаницю ХІХ ст

Плащаницю ХІХ ст повернули зі Києво-Печерської лаври до Національного музею народної архітектури та побуту України.

Реліквію у квітні 1991 року передали на тимчасове зберігання і вже 30 травня того ж року її мали повернути до музейного фонду. Однак, за згодою тодішніх керівників Українського товариства охорони пам'яток історії та культури, термін перебування плащаниці в лаврі неодноразово продовжувався, повідомляє прес-служба Міністерства культури.

У 2009 році архієпископ вишгородський, намісник Києво-Печерської лаври, листом поінформував музей про відсутність плащаниці. Подальші перемовини були безрезультатними. Зрушити справу з місця вдалося лише на початку 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викрадену з лаври ікону намагалися продати туристам

Плащаниця походить із села Дорогинка Фастівського району Київської області. Виготовлена з оксамитової тканини темно-коричневого кольору, технікою гаптування сухозліткою сріблястого кольору. На плащаниці зображено тіло Христове, німб над головою Христа, зірки та серафими по чотирьох кутах.

6 квітня у центрі Києві затримали колишнього протоієрея, який намагався продати за $500 тисяч 21 старовинну церковну реліквію. Вони належали митрополиту Київському і всієї України Володимиру.

Зараз ви читаєте новину «РПЦ повернула унікальну реліквію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі