Ексклюзиви
вівторок, 05 лютого 2019 21:45

Розповіли про учасника Берлінського кінофестивалю від України

Розповіли про учасника Берлінського кінофестивалю від України
Англієць Джеймс Нортон зіграв головну роль в історичній драмі "Гарет Джонс". Фільм увійшов до основного конкурсу Берлінського кінофестивалю. Фото: imdb.com

З 7 до 17 лютого проходитиме 69-й Берлінський міжнародний кінофестиваль. В основну конкурсну програму ввійшов фільм "Гарет Джонс" про Голодомор 1932–33 років. Держкіно провело прес-конференцію, присвячену участі України на фестивалі.

"Український кінематограф має вийти на європейський та світовий ринок, - каже міністр культури Євген Нищук. - Участь в офіційній програмі одного з найвпливовіших міжнародних фестивалів — це велика подія для держави. Це приклад нашого професійного зростання у співпраці зі світовими виробниками кіно та нагода донести світові правду про нашу історію".

1933 рік, валлійський журналіст Гарет Джонс приїхав у СРСР. Розслідує злочини сталінського режиму, зокрема штучний голод в Україні. Більшість представників західної преси у той час замовчували правду про трагедію українського народу, за сюжетом.

Фільм "Гарет Джонс" спільного виробництва Польщі, України та Великої Британії. Зняла картину полячка Аґнєшка Голланд.

"Бюджет стрічки — понад 260 млн грн. Частка української держави — 25 млн грн, - продовжує Євген Нищук. - Такого масштабу за якістю та фінансуванням у нашому кіно ще не було. Але цим внесок не обмежується. До створення фільму також залучені українські продюсери та актори".

"Головне після перегляду - це емоція, з якою виходить глядач, - говорить продюсер Єгор Олесов. - "Гарет Джонс" не залишає байдужим. Це авторське кіно й водночас універсальна, зрозуміла всім історія про боротьбу за правду.

На 2019-й також готуємо соціально-просвітницький проект за підтримки Культурного фонду. В листопаді минулого року зробили виставку "Гарет Джонс" у галереї "Лавра". Тепер у Києві плануємо поставити журналісту пам'ятник і назвати його ім'ям вулицю".

"Наше кіно встає з колін, - каже перший заступник голови Держкіно Сергій Неретін. - 2018 року українські фільми становили майже вісім відсотків від загального обсягу в прокаті. Чотири роки тому не було й одного відсотка. Всередині країни є цікавість до свого кіно. Тепер спробуємо показати рівень у Європі".

У межах Берлінського фестивалю працюватиме Український стенд "Ukraine Is Your Destination". Головне завдання - налагодження співпраці з іноземними партнерами. Держкіно виділило на стенд 1,160 млн грн (торік - 600 тис. грн). Дизайн оформлено за мотивами робіт художниців Марії Приймаченко на честь 110-річчя від дня її народження.

"Є дуже вдала співпраця держави та індустрії, - говорить виконавчий директор Української кіноасоціації Вікторія Ярмощук. - Як показують касові збори, глядач повірив у наші фільми.

2019 року також збираємося організувати Український стенд на кінофестивалях в італійських Каннах, китайському Пекіні та канадському Торонто".

В Україні прем'єра історичної драми "Гарет Джонс" запланована на кінець листопада. Вихід фільму приурочать до Дня пам'яті жертв Голодомору, що цьогоріч припадає на 23 листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 головних фільмів, які показали на кінофестивалі "Санденс"

Знімальний процес "Гарета Джонса" розпочався у березні 2018-го у Києві. Більш ніж третина зйомок проходила у Харкові, на Київщині та Черкащині. Також — у Польщі та Шотландії. Фільмування тривало понад 40 днів.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про учасника Берлінського кінофестивалю від України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі