понеділок, 12 березня 2012 16:02

Російський фільм створює політичні проблеми для України - політолог

Російський фільм створює політичні проблеми для України - політолог
Кадр з фільму "Август. Восьмого"

Кінокритик Володимир Войтенко називає російський фільм "Август. Восьмого" заангажованим.

"Це агітаційна стрічка. Зрозуміло у якому напрямку вона зроблена. Приурочена до російських президентських виборів. Прем'єра відбулася саме тоді після представлення її самим президентом Російської федерації. І це абсолютно політична, ідеологічна точка зору офіційної Росії на те, що відбулося в серпні 2008 року. Відповідь дуже проста", - сказав він у коментарі Gazeta.ua

У тому, що стрічку зняли з прокату Войтенко не бачить нічого дивного. Він зазначив: "Забороняти чи не забороняти - це політичне рішення тієї чи іншої держави. Україна не перша країна, де заборонено цей фільм. Тому те, що заявляють творці стрічки - також було прогнозовано і в цьому нічого дивного немає".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм про Кличків дійшов до України

Оцінка політолога Володимира Фесенка схожа. Він наголошує на тому, що прецеденти заборони фільмів, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу, в Україні вже були.

"Йдеться, скоріше за все, про якісь формальні моменти, які й обумовили зняття з прокату. Насправді йдеться про дуже непросту ситуацію, пов'язаною з різним тлумачення війни 2008 року між Росією та Грузією. У нас з Грузією близькі партнерські стосунки, як і з Росією. Для України цей фільм, який торкається подій достатньо односторонньо, створює політичні проблеми. Варто їх уникати", - вважає він.

Фесенко передбачає, що зняття стрічки з прокату посилить інтерес до фільму, який буде у вільному доступі в інтернеті.

Однак він додає:"Головне не створювати конфліктну ситуацію у публічній площині. Інтернет - це приватна площина. Кожен сам для себе вирішує що дивитися і коли дивитися. Якщо йдеться про масові комунікації , тут вже є відповідальність держави за такі дії".

Як повідомляла Gazeta.ua Міністерство культури України відкликало прокатну ліцензію у фільму "Август. Восьмого" режисера Джаніка Файзієва. На думку чиновників, деякі епізоди "містять сцени, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу".

Зараз ви читаєте новину «Російський фільм створює політичні проблеми для України - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі