пʼятниця, 16 вересня 2011 16:50

Роман Поланскі приїде за премією, яку не зміг забрати через арешт

Роман Поланскі приїде за премією, яку не зміг забрати через арешт

Роман Поланскі все-таки отримає на Цюріхському кінофестивалі премію за заслуги перед кінематографом, яку два роки тому не зміг забрати, бо був арештований просто в аеропорту, повідомляє кіноресур Variety.

Нагадаємо, Поланскі, який має французьке і польське громадянство, 26 вересня 2009 року був заарештований через американську кримінальну справу 30-річної давнини: його звинувачують у згвалтуванні неповнолітньої Саманти Геймер. У 1978 році, прагнучи уникнути тюремного строку, режисер втік із США і відтоді намагався не бувати в країнах, що мають зі Штатами угоду про екстрадицію.

Прилетівши до Цюріху на кінофестиваль, він був арештований просто в аеропорту. Через кілька місяців режисера відпустили під заставу в 4,5 млн доларів, а в липні 2010 року швейцарський Мін'юст ухвалив відмовити США в екстрадиції Поланскі і відпустити заарештованого на свободу. За час арешту режисер зробив фільм "Привид" (The Ghost Writer), що зібрав п'ять нагород Європейської кіноакадемії, а відтоді встиг зняти "Різанину" (Carnage), котра була вкрай високо оцінена критикою на Венеціанському фестивалі.

"Ми особливо пишаємося можливістю взяти Романа Поланскі у цьому році і вручити йому нагороду. Ми завжди захоплювалися його роботою і з великою радістю зізнаємося йому в цьому особисто", - свідчить спільна заява директорів фестивалю, Карла Споеррі і Наді Шільдкнехт.

Церемонія нагородження призначена на 27 вересня. У той же день публіці буде вперше продемонстровано якийсь "повнометражний документальний фільм", авторство і сюжет якого поки не розкриваються.

У минулі роки лауреатами почесного цюріхського призу ставали Стівен Фрірз, Олівер Стоун, Мілош Форман.

Зараз ви читаєте новину «Роман Поланскі приїде за премією, яку не зміг забрати через арешт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі