Ексклюзиви
понеділок, 19 грудня 2011 19:00

Роман Ліни Костенко став кращим у Facebook

Роман Ліни Костенко став кращим у Facebook

18 грудня оголосили результати українського читацького рейтингу в мережі Facebook "Читають всі". Його переможцем став роман Ліни Костенко "Записки українського самашедшого".

Книжка набрала 794 голоси. Всього проголосувало 7 184 користувачів мережі. Друге місце посів роман Ганни Герман "Червона Атлантида". Третє місце розділили "Лексикон інтимних міст" Юрія Андруховича та книжковий серіал Лади Лузіної "Київські відьми".

"Відрив між Костенко і Герман — 40 голосів", - розповіла одна з організаторів рейтингу, журналіст Ірина Славінська. - Між двома авторами є дві суттєві відмінності. Ліна Костенко здобула локальну славу. Роман Герман отримав міжнародне визнання. За неї голосували користувачі з Росії і Білорусі. Говорити про тенденції у смаках читачів важко. Скажімо, листування Оксани Забужко з Юрієм Шевельовим, романи "Піца "Гімалаї" Ірени Карпи чи "Хронос" Тараса Антиповича — різні за жанром книжки, але набрали приблизно однакову кількість голосів".

На сторінці рейтингу кожен з користувачів Facebook міг додавати своїх авторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліна Костенко: "Сосюру називали лохом, бо закликав любити Україну"

"Facebook має обмеження — у рейтингу може бути не більше 100 книжок, - зауважив організатор рейтингу і письменник Антон Санченко. - Тому щотижня останні 20 позицій ми прибирали зі списку. Всього взяли участь 145 книжок. У правила рейтингу входить агітація за книжку чи проти неї. Здивувало, що Андрій Курков, який має на своїй сторінці Facebook тисячі друзів, з книжкою "Форель а-ля ніжність" кілька разів виходив з рейтингу. Тоді як перемогла Ліна Костенко, яка не веде своєї сторінки у мережі. Думаю, Курков не встиг зорієнтуватися і кинути клич друзям, щоб за нього голосували, бо увесь час в роз'їздах".

Лада Лузіна користується Facebook рік.

"У мене 2 з половиною тисячі друзів, а за мене проголосувало 400 чи 500 читачів, - поділилася письменниця. - Багато людей попросилися до мене у друзі, бо щось про мене чули або бачили моє обличчя. Думаю жорстко вирішувати це питання і почистити списки друзів. У мене продалося 150 тис примірників "Київських відьом". Хотіла б, щоб друзями були мої читачі, а не ті, хто побачив мене по телевізору у якомусь кулінарному шоу. У мережі спілкуюся з багатьма відомими людьми — Наталією Могилевською чи Олею Сумською.

Багато з відомих людей заводять свої профілі, бо це данина моді. Потім щось раз-два нашкрябають, а потім відходять. Бачу Маша Єфросиніна почала писати і закинула. У мене кожен день виникає кілька цікавих думок, які записувати лінь. А тут є стимул зробити нотатку на Facebook".

Зараз ви читаєте новину «Роман Ліни Костенко став кращим у Facebook ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі