пʼятниця, 09 листопада 2012 14:11

Роговцевій, Куркову та Писарєву дали італійську премію Гоголя

Роговцевій, Куркову та Писарєву дали італійську премію Гоголя

Цього тижня видатним діячам культури України, Росії та Італії вручили міжнародну Премію Гоголя в Італії. Церемонія нагородження проходила в стінах римської історичної Вілли Медічі.

У цьому році премія була присвячена пам'яті видатного українського артиста Богдана Ступки. У свій час він був першим українським лауреатом премії.

Премія присуджується за вклад та культурні досягнення, які "пов'язані" з творчістю Миколи Гоголя. Тобто ілюстраторам, перекладачам, акторам чи письменникам, які працюють в традиціях Гоголя. Лауреатами від України стали актриса Ада Роговцева, письменник Андрій Курков та керівник Донецького театру, опери та балету Вадим Писарєв.

"Я не був на самому врученні, оскільки цього тижня виступав з лекцією у Кембріджі, - каже письменник Андрій Курков. - Закордонні критики неодноразово порівнювали мою прозу з гоголівською. Намагаюся писати і в міру сатирично, і соціально, і з гумором та іронією. Як би це не звучало банально, один з моїх улюблених гоголівських творів "Мертві душі". Думаю, зараз цей твір особливо актуальний. У парламенті сидять ті ж самі "мертві душі". Змінюються назви країн, але ситуація з нашою ментальністю та нашою системою не змінюється з часів Гоголя. І можна так само сміятися над тими речами, над якими сміявся Гоголь".

Також лауреатами премії стали: письменниця Олена Костюкович (перекладачка Умберто Еко) та вчений-італьяніст Михайло Андрєєв (автор досліджень про творчість Данте, Аріосто, Макіавеллі). Серед італійців премією відзначили Патрицію Деотт і Карла Соліветті, які займаються дослідженнями гоголівськї спадщини, а також відомого коміка і кінорежисера Паоло Вілладжа.

Літературно-громадська премія, яка носить ім'я Миколи Гоголя, існує з 2009-го і була заснована в рік 200-річчя з дня смерті письменника.

Зараз ви читаєте новину «Роговцевій, Куркову та Писарєву дали італійську премію Гоголя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі