вівторок, 16 жовтня 2012 13:22

"1 шанс із 1000, що "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" отримає "Оскар" - кінокритик

"1 шанс із 1000, що "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" отримає "Оскар" - кінокритик
Робота Михайла Іллєнка боротиметься за премію "Оскар" у номінації "Кращий фільм іноземною мовою". Фото: news.intv.ua

Gazeta.ua запитала українських кінокритиків чи є шанси у фільму вийти до короткого листа в номінації "Кращий фільм іноземною мовою".

Те, що фільм режисера Михайла Іллєнка "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" потрапив до лонг-листа номінантів на премію "Оскар" добре. Таким чином ми привертаємо увагу до вітчизняного кінематографу, вважають кінокритики.

Український Оскарівський комітет аргументував вибір стрічки тим, що це український блокбастер. Кіно — індустріальне і розраховане на широкі маси, воно ближче і зрозуміліше народові.

Стрічка заснована на реальній історії льотчика радянської армії Івана Даценка, літак якого впав під Львовом. Доля Даценка була невідома, поки в 1967 році радянська делегація на Всесвітній виставці в Монреалі не зустріла представника індіанського племені, який говорив чистою українською мовою.

Лариса Брюховецька (кінознавець, головний редактор журналу "Кіно-Театр"):

"Якщо сидіти склавши руки та уповати, що диво впаде з неба, то нічого не буде. Треба працювати над фільмом далі. Займатися піаром стрічки за кордоном, влаштовувати прес-конференції та робити статті в спеціалізованих виданнях. Для цього, зрозуміло, потрібні гроші. За всіма показниками – стрічка хороша. Вона витримала конкурсні умови та має хороший прокат".

Володимир Войтенко (ведучий програми "Аргумент-кіно", кінокритик):

"Фільм знятий близько до драматургічних голлівудських схем. Але ж є велика конкуренція. У списку 71 фільм. Далі в гру вступають — художні якоситі фільмів та пріоритети американських академців".

Андрій Халпахчі (генеральний директор фестивалю "Молодість", кінокритик)

"Фільм має виразну фабулу. Він гарно сприймався українським глядачем. Та й уже важливо, що українська картина є в цьому загальному списку. Бо минулого року ми не подали взагалі нічого. А далі треба організовувати рекламну компанію в Америці. Не знаю чи вистачить у них змоги це зробити найкращим чином. Бо знову ж таки, на це потрібні гроші. До того ж Україна має не найкращий імідж у світі. Тому на це теж зважують".

Сергій Тримбач (голова Національної Спілки кінематографістів, кінознавець):

"Шанси мінімальні. Я б сказав — 1 з 1000. Справа не в тому, який є фільм. Справа в тому, що "Оскар" – це ціла система. Далі потрібна складна робота, яку повинні вести продюсери. У них і грошей на це мало, і досвіду мало. Я саме вважав, що треба висувати фільм Іллєнка. Бо у журі були скептичні настрої – мовляв, все одно немає шансів. Вважаю, треба привчати Оскарівський комітет, що Україна пропонує свої фільми. Нехай не в цьому році і не через два роки, а через шість, дивись, ця звичка бачити українські фільми серед пошукачів Оскара спрацює. І збудеться мрія Богдана Ступки про Оскар. Якщо українське кіно інтенсивніше розвиватиметься, то статуетка у нас буде".

Усього в списку претендентів на "Оскар" в номінації "Кращий фільм іноземною мовою" цього року фігурує 71 робота. Шорт-лист премії буде оголошений 10 січня 2013 року. Лауреатів премії "Оскар" оголосять 24 лютого 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «"1 шанс із 1000, що "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" отримає "Оскар" - кінокритик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі