вівторок, 28 березня 2017 23:20

Режисер напивався під час зйомок

Автор: http://pixiufilms.com/rakijada/
  Жителі сербського селища Праньяні
Жителі сербського селища Праньяні

"Якщо не вип'єш, цікавих історій тобі не розкажуть. Одного разу я прийшов до місцевого жителя з пляшкою ракії. Він справжній велетень. Випив половину, а ми з оператором трохи допомагали. Через 30 хв. колега вже не міг стояти на ногах. Ми завершили зйомки. А велетень тоді каже – "А тепер давайте вип'ємо", - розповідає швейцарський режисер Нікола Іліч про фільм "Ракіяда".
Зняв короткометражку про традицію у сербському селищі змагатися, хто більше вип'є сливової ракії. Стрічку показали на XIV Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини "DocuDays UA" у столичному Будинку Кіно. – Після того, як звик до стану постійного сп'яніння і міцності ракії, всі двері місцевих були для нас відчинені. Радо приймали і розповідали про свою культуру, - говорить Нікола. – Загалом знімав протягом двох років – приїжджав на Ракіяду 2015-2016-го. Монтував фільм ще близько двох місяців".

Автор: http://docudays.org.ua/
  Праньянці під час щорічного свята Ракіяда
Праньянці під час щорічного свята Ракіяда

Змагання проходить щорічно в квітні-травні у селищі Праньяні. Під час нього місцеві жителі готують і демонструють сливову ракію. Потім обирають найсмачнішу. Змагаються у стані алкогольного сп'яніння, хто краще балансуватиме на дерев'яних жердинах. Свято супроводжується типовим балканським гумором, демонструванням музичних і танцювальних традицій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 600 курток і 600 пар взуття - з цього почались зйомки фільму

"Селище з такою цікавою традицією напиватися знаходиться у центральній Сербії. Про нього мало хто знає. І це радує. Завдяки цьому зберегло свою культуру і дух, - розповідає Нікола Іліч. – Побачив ролик в інтернеті, як жителі придумали змагатися у такий оригінальний спосіб. Стало цікаво, як все відбувається у реальному житті. Коли вперше приїхав, закохався у тих простих людей".

"Практикую у фільмі так звані відео-портрети, коли прошу героїв стати нібито для фотографії, а сам знімаю відео. Так вони стоять певний час нерухомі, або при цьому роблять щось. В усьому іншому жителі дуже відкриті, імпровізують".

Автор: http://pixiufilms.com/rakijada/
  Дивак-поет, що перелітає річку на мотузці
Дивак-поет, що перелітає річку на мотузці

"Одному хлопцеві сусід заборонив переходити річку на сторону його будинку. Бо дивак рубав дерева біля сусідської ділянки. - А давай ти будеш перелітати річку як Тарзан на мотузці, – пожартував я. У наступний мій приїзд хлопець все підготував і вирішив у такий спосіб перебиратись на інший берег. У нього довго не виходило гарно перелітати і приземлятись. Але врешті після багатьох спроб ми відзняли вдалу", - продовжує режисер.

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини "DocuDays UA" триватиме у Києві до 31 березня.

Нікола Іліч народився 1977-го у Белграді. З 2007-го живе і працює у Швейцарії. 2013-го отримав ступінь бакалавра у Люцернському університеті прикладних наук і мистецтв на факультеті відеозйомки. Працює фрілансером як фотограф, оператор і режисер.

Зараз ви читаєте новину «Режисер напивався під час зйомок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі