середа, 24 жовтня 2012 15:04

Режисери проти щоб фільми за бюджетні кошти знімали на державних студіях

Режисери проти щоб фільми за бюджетні кошти знімали на державних студіях

22 жовтня на пленумі Спілки кінематографістів Міністр культури Михайло Кулиняк запропонував знімати фільми, на які виділені кошти з бюджету, виключно на державних кіностудіях. Найактивніші кінематографісти виступили проти цього. На їхню думку, режисер має право самостійно обирати студію, а не підлаштовуватися під реалії державних кінофабрик.

"Якщо кошти на кіновиробництво будуть перераховуватись через державні студії – це буде монополією. Така схема вже була і вона себе не виправдала. Держстудії деруть шалені відсотки на обслуговування самих себе" - коментує один з ініціаторів протесту режисер Володимир Тихий.

Серед однодумців режисера: лауреат Каннського кінофестивалю Марина Врода, переможець кінофоруму в Локарно Мирослав Слабошпицький, володар "Срібного ведмедя" Берлінале аніматор Степан Коваль та інші. Їхні стрічки стали найяскравішими досягненнями вітчизняного кінематографу останніх років і зняті вони були за участі приватних телеканалів, незалежних кіновиробників чи приватних кіностудій.

В свою чергу ідея зосереджувати державні відрахування на кіновиробництво на державних студіях виникла через те, що останні знаходяться в жахливому стані. За словами Голови спілки кінематографістів Сергія Тримбача: "Починаючи десь з 1993 року державні кіностудії послідовно нищилися".
Тож сьогодні режисерам в більшості випадків зручніше і вигідніше звертатись до послуг приватних, а не державних кіностудій, на яких не має необхідної технічної бази.

Міністр культури Михайло Кулиняк відзначив, що треба виділити кошти з бюджету на капітальне відновлення державних кіностудій і залучити режисерів до роботи на цих фабриках. "Всі держкошти на виробництво кіно мають виділятись через державні кіностудії – так надійніше, адже можна проконтролювати їх цільове використання" - відзначив представник уряду.

Але голова Держкіно Катерина Копилова вважає, що в бюджеті не вистачить грошей на відновлення потужностей держстудій: "Треба шукати якісь нові способи відродження державних кіностудій. Відновити їх роботу в той спосіб, в який вони функціонували в часи Радянського Союзу сьогодні вже не актуально".

"Методи, якими сьогодні намагається діяти державні кіностудії неправильні. Єдиний спосіб їх відродити – приватизація. Наприклад студія "Чінечіта", на якій в свій час фільмував Федеріко Фелліні, стала приватною. І така тенденція прослідковується по всьому світі – вважає директор Одеського міжнародного кінофестивалю Денис Іванов.
Тож якщо в Україні буде встановлена система, за якою держкошти на кіно будуть виділятись виключно на національні студії, то вітчизняним кінематографістам доведеться обирати між добрим фінансуванням від держава і доброю технічною базою, яку забезпечують приватні студії.

Зараз ви читаєте новину «Режисери проти щоб фільми за бюджетні кошти знімали на державних студіях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі