середа, 15 листопада 2006 13:51

Рекорд: на таємницю коду да Вінчі витратили 27 кілограмів крейди (ФОТО)

Гігантська копія фрески "Таємна вечеря" італійського художника Леонардо да Вінчі у холі будівлі Trump Towers у Нью-Йорку на урочистому відкритті святкування випуску фільму "Код да Вінчі" на DVD . Картина грає ключову роль у кінофільмі, створеному за романом Дена Брауна. У фільмі знімалися Том Хенкс, Одрі Туту і Пол Беттані.


Трейсі Лі Стам працювала над копією 12 годин на добу протягом 21 дня і використала близькоо 27 кілограмів крейди.









Робота Трейсі Лі Стам - найбільший у світі малюнок, виконаний крейдою. Його розмір - 420 х 910 см.. Малюнок пожертвують нью-йоркському Фонду мистецтв, де його продадуть на доброчинному аукціоні.










Леонардо створив фреску "Таємна вечеря" у 1495-1497 роках у Церкві "Санта-Марія делле Граціє" у Мілані. На ній зображений Ісус Христос з учнями, які вечеряють за день до розп"яття Спасителя. Проте сьогодні цей розпис є справжньою руїною. Причина швидкого псування, яке почалося вже 1517 року, полягала у своєрідній техніці, що поєднувала масло з темперою (фарба на яєчних жовтках та витяжках з рослин).

Син Флорентійського нотаріуса і селянки, учень Вероккіо (італійський скульптор і живописець епохи Відродження) Леонардо швидко випередив свого вчителя. Да Вінчі жив і працював спочатку в купецькій Флоренції, потім при дворах різних князів, усюди пропонуючи грандіозні плани і ніде не знаходячи справжнього розуміння. Втомлений і розчарований да Вінчі в січні 1516 прийняв запрошення короля Франциска I переїхати до Франції. Тут він прожив останні 4 роки свого життя в замку Клу (у Турені).

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Рекорд: на таємницю коду да Вінчі витратили 27 кілограмів крейди (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі