пʼятниця, 17 травня 2013 14:11

Рада внесла мораторій на невдалу медичну реформу

Рада внесла мораторій на невдалу медичну реформу
Фото: geroyam-slava.blogspot.com

Верховна Рада має намір ввести мораторій на ліквідацію і реорганізацію закладів охорони здоров'я та скорочення працівників цих установ. За ухвалення відповідного законопроекту № 2201 у першому читанні проголосували 290 депутатів при мінімальній необхідності 226.

Згідно з документом, мораторій включає в себе заборону на безпосередню ліквідацію лікарень, поліклінік, амбулаторій, фельдшерсько-акушерських пунктів та інших медичних установ державної і комунальної форм власності. Також пропонується заборонити будь-яку реорганізацію цих установ, що веде до зміни їх головного призначення та скорочення кількості працівників і зменшення кількості ліжко-місць. Крім того, законопроектом доручається Кабінету Міністрів підготувати і внести на розгляд Ради пропозиції про внесення змін до закону "Основи законодавства про охорону здоров'я" і в інших законодавчих актів щодо кадрового забезпечення кваліфікованими фахівцями закладів охорони здоров'я.

У пояснювальній записці депутати зазначають важливість невідкладного введення цього мораторію, оскільки зараз, на їхню думку, всупереч конституційному праву громадян на ефективне і доступне медичне обслуговування, відбувається масове закриття лікарень, пологових будинків та інших лікувально-профілактичних установ по всій Україні, зокрема в Кіровограді, у Чернігівській і Донецькій областях.

Після голосування законопроекту в першому читанні депутати пропонували проголосувати його і в цілому як закон, але голова парламенту Володимир Рибак зазначив, що науково-експертне управління рекомендувало не приймати даний законопроект, а комітет з питань охорони здоров'я порекомендував прийняти в першому читанні і потім доопрацювати перед внесенням для прийняття в цілому. У зв'язку з цим він не може поставити законопроект для прийняття в цілому як закон.

Як повідомлялося, в грудні 2012 року Кабінет Міністрів своєю постановою затвердив порядок створення госпітальних округів у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та Києві. Згідно з постановою, госпітальні округи створюються з метою надання закладами охорони здоров'я у зазначених регіонах вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги населенню, а також оптимізації мережі закладів охорони здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Рада внесла мораторій на невдалу медичну реформу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути