вівторок, 07 жовтня 2014 15:01

"Пусти росіян в свою землю - всі яблука там з'їдять" - артист в образі Міс Світу їздить Україною
5

Фото: Олександр Заклецький

"Люди мають страх перед чимось чужим і незвичайним. Це не стосується когось окремо, Правого сектору чи проросійської сторони. Люди, що борються один проти одного — однаково закриті." Про це Gazeta.ua розповів данський артист Нільсен.

6 вересня він виступав на поетичному фестивалі Meridian Czernowitz. На сцену колишнього єврейського дому в Чернівцях худорлявий чоловік вийшов босоніж у білій сукні до п'ят. На обличчі — ніжний макіяж, через праве плече пов'язана стрічка "Miss World", на лівому повисла гітара. Нільсен усміхається та через пісню робить реверанси.

Після Чернівців Нільсен дав концерти у Львові, Луцьку, Тернополі. Називає себе постлюдиною, каже, що не має статі. Коли пропагував демократію під час війни в Афганістані, його оголосили мертвим у 2001-ому. У сукні в образі Міс Світу несе мир до України.

Де уже був в Україні?

- Відвідав не тільки схід, але їздив по всій країні. Не хотів залишатися осторонь якоїсь частини України. Був на Дніпропетровщині, Харківщині, в Одесі, Києві, Львові, Тернополі, Луцьку. Пізніше поїду в Краматорськ та Слов'янськ.

Чи не страшно ближче до АТО?

- Звичайно, час від часу ми боїмося чогось. Але так само у ці моменти потрібно бути мужніми. Я не спеціально їду туди, щоби бути мужнім. Не треба себе випробовувати. Просто хочу побувати там, де відбуваються ці події, щоб знати, як там все.

Міліціонери затримували?

- Неодноразово були ситуації, коли під час подорожі мене затримували на вулицях. Люди мають страх перед чимось чужим і незвичайним. Міліціонери були не дуже привітні. Але я посміхався, тоді заводилася дискусія, і вже було спокійніше. Це не стосується когось окремо, Правого сектору чи проросійської сторони. Люди, що борються один проти одного — однаково закриті.

Що це значить?

- Як з української, так і з російської сторони говорять лише про себе. Говорять завжди "ми". А це дуже маленька частинка. Таким чином хочуть показати, що вони відчужені від чогось незвичайного. Наприклад, не сприймають чоловіка в сукні на вулиці. Хотів викликати у людей іншу реакцію. Всі люди є однаковими. Не важливо, де вони народилися. Немає кращих чи гірших. Різниця лише в тому, як людина живе. Не поділяю людей на певні організації.

У мене двічі дзвонить телефон. Нільсен вириває його з руки, вимикає і викидає в клумбу. Дуже перепрошує, тому свій кидає теж. За кілька хвилин на моєму дзвонить будильник, який нагадує, що залишилась година до потяга на Київ. Захотілось кинутись до клумби і вимкнути, але боюсь навіть поворухнутись.

"Пусти росіян в своє місто -

вони змінять його прапори.

Пусти росіян в своє місто -

скинуть все начальство згори.

Пусти росіян в свою землю -

всі яблука там з'їдять.

Пусти росіян в свою землю -

всі запліднять твої поля."

(переклад фрагменту пісні з англійської Катерини Бабкіної)

У тебе є два варіанти цієї пісні. Казав, що "Russian people" співаєш на Сході України, а "maidan people" - на Заході. Чи не підігріває це конфлікт?

- У Чернівцях я співав обидва варіанти пісні. Розумію, що в Україні є частина людей з українсько-європейськими поглядами, і також є проросійськи налаштовані. Хотів би показати людям, що вони різні, але й водночас схожі. Моя пісня - це мистецький твір, який працює з різними протилежностями. У ній також є речення: "впустіть росіян у свій дім, і вони потиснуть вам руки". Не кожен може пустити чужих людей у свій будинок. Бо боїться, що вони зроблять щось погане. Якщо пустиш когось, він може закохатися у твою дочку. Ти не хочеш цього. Цей ризик завжди присутній. Але якщо ти не будеш пускати іноземця до свого дому, вони підуть далі до певного "твого раю". Тоді вже коли ти сам захочеш піти до раю, святий Петро може тобі сказати: "вибач, але тут уже нема місця". Там, де ці люди, там краще, ти це зрозумів, але тобі тут нема місця, а трошки нижче.

Ти протиставляєш росіян і людей з Майдану, що не рівноцінно.

- Ні, я так не поділяю. Кажучи "Russian people", не маю на увазі весь російський народ. Так само майданівці це люди, що казали: я був на Майдані. Не хотілося поляризувати цих людей. Але побутує таке розмежування. Ті, кого називають сепаратистами, негативно налаштовні проти майданівців, яких вони, чесно кажучи, ніколи не бачили. Так само люди, що були на Майдані, мають страх перед сепаратистами. Все одно існує це розмежування.

У вірші про Європу є слова "Європа згори, щоб народитися знову." Наскільки розуміти це буквально?

- Кожен повинен віддати себе, щоб отримати назад. У християнських сказаннях йдеться, що потрібно жертвувати собою, щоб сформуватися. А європейськість означає — жити європейськими цінностями, а не просто говорити про них і мати таку назву "Європа". Такий же є вірш для України.

Розмовляла: Ольга БОГАЧЕВСЬКА
Переклад з німецької: Дарина ПОСЕЙЧУК

Зараз ви читаєте новину «"Пусти росіян в свою землю - всі яблука там з'їдять" - артист в образі Міс Світу їздить Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі