Ексклюзиви
неділя, 10 грудня 2017 13:20

Прототипом Гекльберрі Фінна був друг дитинства Марка Твена

Прототипом Гекльберрі Фінна був друг дитинства Марка Твена
Гекльберрі Фінн. Фото: Вікіпедія

10 грудня 1884 року вперше опублікувано в США книгу "Пригоди Гекльберрі Фінна" письменника Марка Твена. Твір, який, по визнанню критиків, став кращим у творчості Марка Твена.

Роман написаний від першої особи - Гекльберрі Фінна, друга Тома Соєра, відомого із попередніх книг Твена. Гек Фінн — безхатченко , як і його батько-п'яничка. Гекльберрі спав у бочці, постійно шукав собі їжу, ховався від голодних собак та ходив у лахмітті. Прототипом Гекльберрі був друг дитинства Твена - Том Бленкеншип. Спочатку письменник заперечував, що Гек списаний з реально існуючої людини, але потім в своїй "Автобіографії" зізнався: "У "Гекльберрі Фінні" я вивів Тома Бленкеншіпа саме таким, яким він був. Невихованим, немитим і завжди голодним, але з самим добрим серцем серед усіх, кого я знав. Він користувався необмеженою свободою і був єдиною по-справжньому незалежною людиною в нашому містечку. Всі ми йому заздрили". Старший брат Тома справді допомагав переховуватися втікачу-негру, хоча подібний вчинок на рабовласницькому Півдні вважався ганебним для білого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Севастополь справив на Марка Твена похмуре враження

Незадоволений своїм життям з батьком, Гек втікає по річці Міссісіпі, перед цим інсценувавши свою смерть. Гек на острові Джексон знаходить раба-утікача - Джима. Чим довше вони дружать, тим більше Гек починає змінювати свою думку про людей, рабство та життя в цілому. Їхні пригоди цікаві та небезпечні, але закінчуються щасливо.

Пригоди Гекльберрі Фінна" вилучено з програми деяких шкіл США за начебто расистські висловлювання. Вперше це трапилось в 1957 р. в штаті Нью-Йорк. Однак, в США вийшло перше видання книги в якому "образливі" слова змінені на "політкоректні".

Американський письменник, гуморист, сатирик, публіцист, видавець Марк Твен (1835-1910) - справжнє ім'я - Семюель Ленгхорн Клеменс народився в місті Флориді штату Міссурі. У юності займався газетною справою, шукав срібло, був моряком. Він влаштувався в одну газету у Вірджинії і почав писати під псевдонімом Марк Твен. Письменницький успіх прийшов до нього в кінці 1860-х років. Він випустив книгу "Простаки за кордоном". У 1870 році Твен одружився на Олівії Ленгдон і переїхав до міста Баффало (штат Нью-Йорк). Часто читав лекції в США та Англії, писав гостру сатиру. У 1876 році вийшов у світ роман про пригоди хлопчика на ім'я Том Сойєр. Продовженням цього роману стали "Пригоди Гекльберрі Фінна". Найвідомішим історичним романом Марка Твена є "Принц і жебрак" (1881).

Зараз ви читаєте новину «Прототипом Гекльберрі Фінна був друг дитинства Марка Твена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі