четвер, 04 квітня 2013 22:59

"Простота людини полягає в її високій духовній культурі" – Любомир Гузар

"Простота людини полягає в її високій духовній культурі" – Любомир Гузар
За словами Гузара, скромним треба бути у серці, і це має бути природньо. Фото: Юлія РУДЕНКО

Краса людини полягає не у кількості дорогих матеріалів, а в духовній вартості, що здобувається простими засобами.

Так вважає екс-глава Української греко-католицької церкви, кардинал, архієпископ-емерит Любомир Гузар, про що він розповів на презентації своєї книги "Три дороги" у Києві.

"Багато людей думають, що щось гарне може бути лише із дорогих матеріалів – золота, діамантів тощо, – говорить Гузар. – Навіть коли будують Церкви, намагаються, щоб був найдорожчий матеріал. Але краса не в тому полягає, а в простих складниках, в іншому рівні вартостей. Краса картин, наприклад, Рембрандта чи Пікассо, не оцінюється в дорогих матеріалах. У них важлива духовна вартість, те, що митець вклав за допомогою дуже простеньких засобів. Хата може бути прекрасною з простими меблями".

Кардинал зазначив, що людина є прекрасною, коли старається зробити себе важливою не матеріальними речами, а моральними цінностями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гузар: "Радянський режим хотів замінити Бога статуями "божка" Леніна"

"Простота полягає у високій духовній культурі. Щоб бути собою – не треба вдавати, вигадувати, мати купу перстенів, одягу тощо. Потрібно у своєму житті бачити духовні вартості", – наголосив екс-глава УГКЦ.

За його словами, великі науковці світової слави є простими людьми, а хто ще не досяг такого рівня, лише вдає простоту.

"Скромним треба бути у серці. А тоді людина думає – а як я покажу свою скромність? Це має бути природньо", – каже Гузар.

Він упевнений, що сучасна Церква робить кроки вперед, хоч ще далеко не так, як має бути.

"У нашій Церкві є ініціатива, щоб піднести якість парафій – церковної спільноти. Цей проект почався багато років тому і триває по сьогодні. Бо були часи, коли нас не вчили жити по-Божому. І ми ще досі зранені тією наукою", – зауважив Блаженніший.

Зараз ви читаєте новину «"Простота людини полягає в її високій духовній культурі" – Любомир Гузар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі