неділя, 02 травня 2021 13:10

Пропонував 200 євро за одну карикатуру, а я наполягав по 300. Не купив. Але я не розстроююся - Анатолій Василенко
6

Анатолію Василенко присвятили цілий том Анталогії  української карикатури
Фото: Надав Анатолій Василенко
Анатолію Василенко присвятили цілий том Анталогії  української карикатури
Анатолію Василенко присвятили цілий том Анталогії  української карикатури
Анатолію Василенко присвятили цілий том Анталогії  української карикатури
Анатолію Василенко присвятили цілий том Анталогії  української карикатури

Творче об`єднання "Архігум" видало другий том Антології української карикатури. Книга присвячена художнику Анатолію Василенку.

" Творчість Анатолія Петровича це наче документальне кіно українського народу з його гумором, страхами, забобонами та радощами, де підписи до малюнків є не костурами, як у деяких інших художників,а органічною складовою його художнього всесвіту", - каже меценат проєкту Віктор Кудін.

- Якщо Україна, не приведи Господи, раптом кудись щезне, то її період історії після Другої світової можна відновити за повістями, картинами, ілюстраціями, шаржами і карикатурами Анатолія Василенка".

Художник з 1960-х працює в "Перці", член редколегії журналу.

Також співпрацює з газетою "Сільські вісті". Публікувався у журналах "Барвінок", "Малятко", "Веселые картинки", "Вітчизна", "Дніпро", "Ранок". За сюжетами двох авторських книжок Василенка зняли мультфільми "Петрик у Космосі" та "Тимко-звіролов".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм "Погані дороги" має найбільше шансів отримати головний приз

" Герої у роботах Василенка -люди, анімовані тварини. Часто об'єкти ,які мають дуже характерні риси, зображені навиворіт, зсередини, - каже дизайнерка Даша Цапенко. - Серед них добряки й негідники, кмітливі й тугодуми, чесні й брехуни, скромні й нахабні, хитрі та винахідливі, розгнівані та розгублені, закохані та розчаровані. Їх рідко можна побачити наодинці, зазвичай гуртуються і взаємодіють-розмовляють на вулиці, сміються один з одного в генделику, вбивають один одного в бакалії, кохають(ся),лікують(ся) тощо. Про деяких з них відомі різні деталі: перша дівчина на селі Людка в рожевій сукні в горох, кульгавий пан Микола з хати по сусідству, бравий офіцер Сидорчук, балакуча Алла Петрівна, яка працює в хлібному з понеділка по середу.

Якщо вдивитись уважно, то в гладкому коті, що поблажливо виходить з-під столу, де весілля, можна впізнати свою кішку Мотю, у серцеїдці Людці-своє перше юнацьке кохання, а в офіцері Сидорчуку, можливо, альтернативну версію себе.

Творче надбання Василенка ,вочевидь, заслуговує на збереження для нащадків.

Своєю чесністю та самоіронією його роботи викликають посмішку, а також добре пояснюють народну любов та популярність видань, де працює Василенко.

Вихід цієї книги підтверджує, що Анатолій Василенко в мистецтві може майже все. І художню прозу. І вірші,і картини писати в самих різних жанрах-від натюрмортів до ню і пейзажів.

Цікаво, що торік німецький бізнесмен ,який завітав до нього у супроводі друзів, захотів придбати у Василенка багато карикатур:

"Пропонував по 200 євро за одну, а я наполягав по 300.Той не купив. Але я не розстроююся. Бо нині вийшла доволі гарна книжка", - сказав художник".

Після локдауну в столичному Малому Маріїнському Палаці та у львівській галереї Bankhotel відкриється виставка робіт Анатолія Василенка.

Антологію української карикатури профінансували архітектор Віктор Кудін та бізнесмен В`ячеслав Юткін. Перший том складався з найкращих творів 20 художників. Зокрема Володимира Казаневського, Олександра Євтушенка, Юрія Кособукіна, Анатолія Казанського.

Зараз ви читаєте новину «Пропонував 200 євро за одну карикатуру, а я наполягав по 300. Не купив. Але я не розстроююся - Анатолій Василенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі