Ексклюзиви
четвер, 05 грудня 2013 22:54

"Професіоналізм не проп'єш" - у Києві покажуть виставу про Енді Ворхола

"Професіоналізм не проп'єш" - у Києві покажуть виставу про Енді Ворхола
Фото: andywarholua.narod.ru

- Я його вбила не тому що лесбіянка, хотіла щоб він став іншим, - каже співачка Алла Московка, 29 років. - Це ми з ангелами так вирішили. У виставі "Андрій Вархола. Вигадка" вона грає феміністку Валері Соланас, яка в 1968 вчинила напад на художника-авангардиста Енді Ворхола в його студії "Фабрика".

Постановник спектаклю - Андрій Крітенко, 50 років. Під час репетиції в залі кінотеатру "Кінопанорама" походжає між рядів з сигаретою, попіл збиває в порожній картонний стаканчик з під кави.

- Будемо стріляти кульками, чи холостими? - питає в актриси. Вона стоїть спершись на декорації ліфта з якого у виставі має вийти і випустити три кулі у Ворхола, якого грає Євген Капорін.

- Я взагалі пістолетів боюся - тільки холостими, а то відрикошетить від стелі комусь з глядачів у лисину.

Режисер постійно живе у Німеччині. До рідного Києва через багато років повернувся аби створити вистави за п'єсами свого друга Леся Подерв'янського "Павлік Морозов" та "Сни Василіси Єгоровни".

- З Ворхолом вся ідея належить режисеру, - розповідає актор Єгор Пчолкін, 35 років.

- Досі не розумію до кінця що він хоче сказати, хоча якщо окремо дивитися сцени то їх я можу пояснити але як вони зв'яжуться в одну виставу навіть мені цікаво. Я, наприклад, граю уривок з "Украденого щастя" Франка. Тільки ми зробили сучасну інтерпретацію я в ментовському мундирі розмовляю російською, Таню Несвідоменко "Крот" попросив говорити суржиком її батьківщини, вона з Сум. Не знаю чи глядачі зрозуміють, що граємо класику, але режисер каже що головне це показати приклад кохання.

Актор каже, що перед початком роботи над виставою про Енді Ворхола лише чув щось віддалене, лише що один з найдорожчих художників у історії.

- Перше, що мені вклали в мозок, що він українець. Гени, як і професіоналізм не проп'єш. А його ж батьки з карпат, а люди з цих наших земель трошки ближче до неба в них інші канали відкриті в голові. Перед виставою треба кожному глядачу хоча б у Вікіпедії прочитати про Енді Ворхола. Я багато перелопатив матеріалів про нього. Хоча здається дай собаці пензлик краще намалює, але ж його картини продавалися за багато мільйонів. Щось же він хотів сказати тим що зробив етикетку кока коли зеленою. На таку творчість зазвичай як дивляться. Та ну придурок кажуть, або починаєш думками завертатися пробуєш зрозуміти, що хотів митець сказати. Людей які примусили цілий світ сказати "ух ти" багато було і про більшість нашого ханжеського суспільства хоче розуміє, хоче ні але говорить. Леонардо намалював Джоконду досі сперечаються посміхається вона чині. Лесь Подерв'янський п'єси якого ми граємо колись написав "а за половиною депутатів в сесійні раді тюрма плаче". Всі регочуть, кажуть як це актуально, але ж написано це ще в часи коли не депутатів не президентів не було, в 1970-х роках. Бо Лесь так бачив світ описав і влучив у точку.

Прем'єра спектаклю "Енді Ворхол. Вигадка" відбудеться 6 грудня в кінотеатрі "Кінопанорама".

Зараз ви читаєте новину «"Професіоналізм не проп'єш" - у Києві покажуть виставу про Енді Ворхола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі