понеділок, 15 лютого 2021 00:45

Продовження вірусних роликів з інтернету покажуть у театрі

26 лютого та 7 березня в Київському театрі на лівому березі проходить прем'єра вистави про українських заробітчан в Польщі "Поїхати не можна залишитися". Про постановку розмовляємо з режисеркою Тетяною Губрій.

Розкажіть про героїв та сюжет вистави.

Максим отримав диплом юриста, але сидить без роботи. Має квартиру в Києві. Є дівчина Лєна, але не щасливий. Хоче поїхати в Польщу на заробітки, за сюжетом. Усі персонажі спілкуються суржиком. Боролася з акторами, щоб не розмовляли поставленою мовою та вживали поменше літературних слів.

Чи сильно змінювали п'єсу-першоджерело?

Текст створив херсонський драматург Ігор Носовський російською. Переклали. Вся п'єса написана в форматі телефонних розмов. Дізнаємось про персонажів те, що вони самі говорять. Тому, щоб акторам було легше грати, самі вигадували деталі біографій персонажів та імпровізували. Лєну, наприклад, зробили студенткою. Мати Максима - працівниця будинку культури, шанує традиції та планує вечорами концерти.

Герої б давно вирішили проблеми, якби просто зустрілися в живу

Взагалі жодна моя вистава не обходиться без переписування. Не було випадків, щоб драматург був проти. Єдине, що було вказано принципово, це освіта Максима. Університети випускають юристів в шість разів більше, ніж є робочих місць. Здавалося б престижний фах, який насправді є невиправданим. Усі раптом в Україні вирішили, що їм потрібна вища освіта. Непристойно не мати диплом. Усі менеджери, а слюсарів немає. Потім ті ж самі юристи їдуть в Польщу на будівництво. Тут себе знайти не можуть. Багато хто себе налаштовує, що кращої долі можна знайти тільки в іншій країні. Вона не подарує тобі щастя. Спочатку розберися в собі.

Автор: Анастасія Мантач
  Володимир Цивінський (праворуч) у виставі “Поїхати не можна залишитися” київського Театру на лівому березі грає рекрутера Олексійовича. Переконує безробітного юриста поїхати на заробітки в Польщу, за сюжетом. Його втілив Макар Тихомиров.
Володимир Цивінський (праворуч) у виставі “Поїхати не можна залишитися” київського Театру на лівому березі грає рекрутера Олексійовича. Переконує безробітного юриста поїхати на заробітки в Польщу, за сюжетом. Його втілив Макар Тихомиров.

Окрім еміграції, якісь ще теми піднімає ваша вистава?

Це в принципі про сенс існування та самоідентифікацію людини. Також зачіпаємо тему тотального переходу людей в смартфони. Герої б давно вирішили проблеми, якби просто зустрілися в живу. А так лишається багато недостаканного, залишаються наодинці зі своїми образами. Це також символізує соціальну дистанцію через пандемію. Але виставу робили ще до карантину, тому це співпадання.

Як актори готувалися до своїх ролей?

Знімали відео з заробітчанами, спілкувалися з ними онлайн. Думали змонтувати та щось зробити з цього, але поки не будемо.

Якщо ти талановитий, закінчив вуз, в Україні у тебе є багато можливостей

Незвично, що актори працюють не один з одним, а через проєкцію. Мало прямих сцен. На перших репетиціях доводилось кричати: "Не дивись на неї!". Постійно намагалися зловити контакт. Зараз уже звикли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Займались сексом на тому ж дивані, де була робоча зустріч - "Рожева виставка" у Києві

Чим вас привабив текст?

Ця п'єса мені дуже близька. Мій тато поїхав заробляти, коли мені було 6 років. Не бачило його до 15-ліття. Це наклало великий відбиток на всю родину. Батько нічого не створив ні тут, ні там. Гроші закінчились. Не знайшов себе. Тому я взагалі ніколи не думала, щоб кудись виїжджати. Тому що твоє життя тут припиняється. Відновиться, коли повернешся, але буде іншим. Або тут, або там. Треба вибрати щось одне. Я вважаю, що все залежить від твоєї працездатності. Якщо ти талановитий, закінчив вуз, в Україні у тебе є багато можливостей.

Усі менеджери, а слюсарів немає. Потім ті ж самі юристи їдуть в Польщу на будівництво

Зараз нарешті стали багато знімати кіно і серіалів. Раніше тут це робила Росія, бо дешевше, ніж в Москві. Зараз набагато більше вітчизняного. Але лишилася тенденція запрошувати акторів з РФ, щоб потім туди продати контент. Це вже на совісті продакшенів, які цим займаються.

Автор: Анастасія Мантач
  Макар Тихомиров у виставі “Поїхати не можна залишитися” київського Театру на лівому березі грає юриста з квартирою в Києві, який їде на заробітки в Польщу. Його дівчину втілила Катерина Савенкова.
Макар Тихомиров у виставі “Поїхати не можна залишитися” київського Театру на лівому березі грає юриста з квартирою в Києві, який їде на заробітки в Польщу. Його дівчину втілила Катерина Савенкова.

Чому вирішили зняти реаліті-серіал про головного героя та викладати в соцмережі?

Мені це видалось логічним. Раніше театр конкурував хіба що з лавочкою в парку. А зараз є відео-ігри, Netflix, клуби. Купа варіантів, як провести вечір. Театр має дуже сильних конкурентів. Тому повинен стати ближчим до глядача. Звичайно, найлегше це зробити через смартфон. Зняли багато коротких відео про нашого героя. Деякі ставали вірусними, набирали по 5 мільйонів переглядів. А їх продовження можна побачити в театрі.

У київському театрі "Золоті ворота" Тетяна Губрій поставила "Як це - "Жити в Києві?", "Бери од жизні всьо", "Місто богів" та "Мудак".

Зараз ви читаєте новину «Продовження вірусних роликів з інтернету покажуть у театрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі