Ексклюзиви
вівторок, 03 грудня 2013 21:59

"Президенте, йди додому" - 12 пісень, які несуть дух революції

"Президенте, йди додому" - 12 пісень, які несуть дух революції
Ежен Делакруа, "Свобода на барикадах"

Ляпіс Трубецкой - Грай

Гурт "Ляпіс Трубецькой" вперше випустив платівку із виключно білоруських пісень. "Альбом "Грай" хотів присвятити тим, хто ламає телевізійно-картонний образ білорусів. Таких терплячих, тихих, працьовитих, що не люблять змін", - каже лідер гурту Сергій Міхалок. Пісню "Грай" їхні шанувальники використали як супровід до відео про події в Білорусі в день виборів президента в 2010 році. У кліпі - знайомі киянам кадри: силовики, натовп, вибухи і сльозогінний газ.

Брати Гадюкіни - Міську вважай

У зверненні "Місько" йшлося про Президента СССР Михайла Горбачова. Останні роки Сергій Кузьмінський виконував її, замінивши "Міську" на "Вітьку". У тексті пісні західноукраїнський прокльон "Холєра ясная" парадоксально поєднується з оптимістичним "Мечта зовьот меня вперьод".

Army Of Lovers - Sexual Revolution

Шведський гурт "Army Of Lovers" нещодавно знову об'єднався і продовжує боротися за свободу - і сексуальних поглядів також. Улітку лідер гурту Александр Бард закликав світову спільноту бойкотувати Олімпіаду у Сочі через гомофобську політику президента Росії Володимира Путіна.

Nathalie Cardone, Comandante Che Guevara Hasta Siempre

У перекладі з іспанської назва пісні означає "До побачення, команданте". Кубинський композитор Карлос Пуебла написав її 1965-му році. Текст є відгуком на "Прощального листа Че Гевари", яке революціонер написав Фіделю Кастро перед відправленням з Куби до Конго.

Republika - Moja krew (album: 1991)

Пісню польського гурту Republika написав польський рокер і поет Ґжегож Чєховський. Гурт належав до напрямку Нова хвиля, відрізнявся глибокою інтелектуальною лірикою на соціальні теми:

"Моя кров, що потай плине углиб тіла, котре криється по темних коридорах, в алкоголі, у вустах жіночих.
Кров. Підшкірне життя, виміряне в літрах, яке плине спільним руслом в море крові
Моя кров. Заморожена, послана і зібрана в банках крові,
де банкіри переливають її на таємні рахунки таємна броня. З моєї крові таємну бронь ту конструюють
аби краще, або красивіше безболісніше перевтілити на кров.
Моя кров, підпита панотцями на трибунах на катедрах на дискретних перемовах, моя кров.
То моєю кров'ю надруковані кричать щоранку стоси преси із заголовками чеканеними кров'ю.
Мою кров виплеснув з горла спікер на екрані в пошуку слідів моєї крові
Моєю кров'ю легенько підхмелілі дами делікатно перехиляють скло на раутах в амбасадах
так то моєю кров'ю підписані війни пристрасть перемир'я мир уклад чек на смерть.
То моя кров. І ваша теж."

Кому Вниз - Хлопці З Бандерштадту (Live in Kyiv 2011)

Пісню "Братів Гадюкіних" гурт "Кому Вниз" переспівав на концерті пам'яті Сергія Кузмінського 2011-го, додавши до відомого хіта свого музичного колориту та маршових ритмів.

"Новае неба" - Прэзідэнт, ідзі дамоў! (1995) Кася Камоцкая

"Вони дивляться на червоне небо, сподіваючсиь, що піде дощ. Вони дивляться на засохлу земою, сподіваючись, що зійде трава. А ми з тобою кинули надію - але вона не зійде травою. А ми за собою залишили три слова - Президент, іди додому!" - співає Кася Камоцька. Пісня стала популярною перед виборами Президента Білорусі у 1995-му. До влади тоді прийшов Лукашенко, якого називають "Останнім диктатором Європи".

Гринджоли "Разом нас багато!"

Гімн "Помаранчевої ревоюції" 2004-го, виконаний гуртом "Гринджоли", на Євробаченні здобув одне з останніх місць. На відео - підбірка кадрів з Майдану 2004-го у Києві.
Назва пісні походить від відомої чилійської пісні El pueblo unido jamás será vencido (з іспанської - "Народ об'єднаний ніколи не буде переможеним"), яка була неофіційним гімном лівого блоку "Народна єдність", що привів на Президентських виборах 1970 року до перемоги Сальвадора Альєнде.

Pink Floyd - Another Brick In The Wall

"Вчителі, зоставте дітей у спокої, бо все це - лише цеглини у Стіні" - пісня зараз особливо популярна серед студентів, яким керівництво університетів забороняє приєднуватися до народного страйку.

"Машинґвери"

Львівське товариство пошуку жертв війни "Пам'ять" презентувало музичний відеокліп "Машинґвери", присвяченого героїчній боротьбі Українській повстанській армії. Виконавцем пісні у цьому відео є Андрій Менцак. Зйомки кліпу проводили у селах Загір'я та Раковець Пустомитівського району Львівської області. Також відома аудіоверсія композиції, де її виконує Місько Барбара з гуртом "Мертвий півень". Вона увійшла до їхнього альбому "Радіо Афродіта". Назва платівки відтворює позивні радіостанції УПА.

АлисА - "Смутные дни" (манежная площадь) 1993

Пісню "Смутные дни" російський рок-гурт "Аліса" написав улітку 1991-го. Альбом "Для тех, кто свалился с Луны" вийшов 1993-го, у часи кризи в Росії. У вересні 1993-го Білий Дім у Москві оточили війська, позбавили телефонного зв'язку, води та електрики. На любительському кліпі - нещодавні масові заворушення на Манежній площі у Москві. Має рядки: "Улицы ждут начала беды. Городу нужен сигнал, чтобы исполнить приказ. Дети смотрят в глаза новой войны. Остановите нас! Смутные дни - время крапить масть! Смутные дни - время кривить рты! Смутные дни - время делить власть! Смутные дни - время решать, с кем ты!"

Зараз ви читаєте новину «"Президенте, йди додому" - 12 пісень, які несуть дух революції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі