пʼятниця, 19 лютого 2021 20:46

Прем'єри тижня: Балет на Полтавщині та згвалтування Моніки Беллуччі

Цього тижня в український прокат виходять дві американо-британські стрічки, українська документалка про балет та перемонтована скандальна стрічка француза Гаспара Ное.

Про новинки розповідає кінокритикиня Оксана Грушанська.

"Мавританець", реж. Кевін Макдоналд, Велика Британія та США

У фокусі уваги режисера Кевіна Макдоналда — завжди історії героїв, які по ряду співпадінь опиняються наче не на своєму місці. Чи, принаймні, так себе почувають. Неважливо, йдеться про дівчинку, яка приїхала на канікули до тітки, як в стрічці "Як я тепер люблю", чи про лікаря, який приїхав працювати в Уганду, що було в "Останній король Шотландії".

Фільм засновано на автобіографічній книзі "Щоденник Гуантанамо". Сюжет обертається довкола мавританця Мохамеда Ульд Слахі. Він провів у в'язниці 14 років за підозру у злочині, якого він не скоював. Це історія боротьби особистості та системи, яка не готова навіть допустити думку про те, що десь помилилась.

Та фільм не лише про несправедливість та її наслідки, а в першу чергу — про важливість зберігати гідність та ясність думок у будь-якій ситуації. За словами самого Слахі, треба знаходити щастя навіть у вкрай безнадійному місці.

Обов'язково дивитися прихильникам та прихильницям Бенедикта Камбербетча або Шейліни Вудлі. Також знялись такі зірки, як Джоді Фостер та Закарі Лівай.

"Незворотність", реж. Гаспар Ное, Франція

Гаспар Ное перемонтував свій трилер "Незворотність" 2002 року. У новій версії почерк режисера проступив ще більш виразно. Звук на частоті 28 кГц, що фізично викликає відчуття тривоги. Сцени насилля та насичений червоний колір. У цей раз оповідь ведеться в хронологічному порядку, що робить історію зрозумілішою, та водночас - куди більш нестерпною. У кращому з сенсів цього слова.

Той випадок, коли скандальність фільму йде перед ним самим. Його прем'єра відбулася в Каннах 20 років тому. Уже з перших хвилин обурені глядачі покидали зал. Деяким з них надали медичну допомогу. Кілька людей знепритомніли під час сеансу. Режисер зізнавався, що розраховував саме на таку реакцію.

Дивитися усім, хто любить концептуальне кіно. Та й тим, хто прагне розібратись, що це таке. Спойлер: можливо, зворотного шляху цього захоплення вже не буде.

У головних ролях: Моніка Беллуччі та Венсан Кассель.

Автор: Pinterest
  Італійка Моніка Беллуччі та француз Венсан Кассель втілили подружжя у фільмі “Незворотність”. У новій версії, що вийшла в прокат, історія розповідається у хронологічному порядку.
Італійка Моніка Беллуччі та француз Венсан Кассель втілили подружжя у фільмі “Незворотність”. У новій версії, що вийшла в прокат, історія розповідається у хронологічному порядку.

"Бальний король", реж. Світлана Ліщинська, Україна

Часом, шлях до мрії вимірюється стоптаними черевиками. У прямому сенсі.

Хлопчик Макар живе у Нових Санжарах, Полтавщина, та мріє стати чемпіоном з бальних танців. Однак балетна школа розташована в облцентрі. Це 60 км в обидві сторони. Втім, привід долати таку відстань тричі на тиждень досить вагомий: цю школу заснував Петро Горголь, легендарний викладач балету. От тільки, яка ціна такого шляху?

Документальна стрічка одразу на кількох візуальних рівнях порушує тему таланту й наполегливості, а також вірності своїй мрії.

Фільм був відібраний для показу на Міжнародний фестиваль документального кіно "Golden Tree" та Prague International Monthly Film Festival (PIMFF) в номінації "Кращий повнометражний документальний фільм".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музикант Ленні Кравіц зніметься в бойовику

"Аферистка", реж Дж. Блейксон, США і Велика Британія

Цинічна та самовпевнена Марла Грейсон - професійний опікун, якого призначає суд для людей похилого віку. Вона ж привласнює усе їх майно. Натикається на заможну пенсіонерку, яка має зв'язки зі світом гангстерів, за сюжетом.

Ролі виконували Розамунд Пайк та Пітер Дінклейдж.

Світова прем'єра відбулася на Міжнародному кінофестивалі у Торонто 12 вересня 2020 року. Також вийшов на платформах Netflix та Prime Video.

Режисер Влад Троїцький та формація Nova Opera представлять Re:post-оперу LE. Прем'єра відбудеться 25 лютого до ювілею письменниці Лесі Українки.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єри тижня: Балет на Полтавщині та згвалтування Моніки Беллуччі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі