пʼятниця, 21 липня 2017 09:06

Прем'єра фільму про згубне життя росіян викликала ажіотаж

Прем'єра фільму про згубне життя росіян викликала ажіотаж
Актори та творча команда фільму. ФОТО: Володимир Грисюк

Російська акторка Лія Ахеджакова та український режисер Сергій Лозниця з творчою командою на 8-му ОМКФ представили драму "Лагідна". Ця картина претендувала на "Золоту пальмову гілку" 70-го Каннського кінофестивалю.
Фільм створювали в копродукції 7 країн: Литви, Латвії, Франції, Німеччини, Нідерландів, Росії та України.

Показ "Лагідної" викликав ажіотаж у фестивальному центрі "Родина" в Одесі. На створення цієї стрічки Сергія Лозницю надихнув однойменний твір класика російської літератури Федора Достоєвського. У центрі сюжету жінка, яка намагається відправити посилку ув'язненому чоловіку. Його покарали за вбивство, яке не вчиняв. Жінка на кожному кроці наштовхується на славнозвісний "русский мир", представлений цілим асортиментом персонажів – від реформованого поліцейського до повії.

Зйомки картини відбувались у Латвії та Литві в липні-серпні 2016-го.

Режисер прийшов на прем'єру в класичному чорному піджаку, сорочці та джинсах. Складає руки на грудях і помітно хвилюється.
"Це перший показ фільму на території, жителям якої не потрібно нічого пояснювати – всі усе розуміють", – каже Лозниця.

Ажіотаж серед преси спровокувала поява в кінотеатрі російської актриси Лії Ахеджакової. Вона зіграла у фільмі Сергія Лозниці правозахисницю, яка в тюремному містечку обстоює права людини. На показ "Лагідної" прийшла в елегантній сукні тілесного кольору нижче колін та білих босоніжках.

Ахеджакова висловила подяку режисеру:
"Я кілька років не знімалась не тому, що не запрошували, а тому, що нічого було сказати. Я щаслива, що раптом знадобилась моєму улюбленому режисеру, картини якого ми відслідковували й передавали одне одному. Це подарунок долі! Хоча роль і маленька, проте це те, що я хочу і те, на що я завжди б погодилась".

Співпродюсер "Лагідної" Сергій Лавренюк, продюсер Solar Media Entertainment додав: "Дуже символічно, що другий офіційний показ цієї картини, після Каннського кінофестивалю, в Україні. Ми у своїх серцях привезли з Канн "Золоту пальмову гілку". На мою думку, з наступним фільмом Сергію потрібно забрати з собою ціле дерево".

Головна героїня стрічки Василина Маковцева подякувала гостям за увагу до фільму та переповнену залу.

"У мене змішані почуття, – розповідає після прем'єрного показу одеситка Ніна Владимирова. – Ні-ні, я ідею зрозуміла. Ну, що погано, як росіяни живуть. Горілка, життя за поняттями, система. Та іноді Лозниця надто згущував барви. Ну, коли поліцейський каже головній героїні, що може легко запроторити її до в'язниці зразу за трьома статтями, а потім йому телефонує коханка, і він сто разів зве її так солодко і ніжно – "сонечко". Мене такі перегини у фільмі відштовхнули".

Церемонія закриття 8-го Одеського кінофестивалю відбудеться ввечері 22 липня.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єра фільму про згубне життя росіян викликала ажіотаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі