Ексклюзиви
середа, 03 березня 2021 00:46

Поставили п'єсу, написану роботом

У Чехії поставили перший спектакль, написаний штучним інтелектом. Має назву "Коли робот пише п'єсу". Показали в празькому театрі "Шванда".

Приурочили столітньому ювілею із дня першого показу R.U.R.. П'єси письменника-фантаста Карела Чапека, де вперше було використано слово робот.

"Метою проєкту є дослідити, як насправді працює штучний інтелект у творчій дисципліні та наскільки здатний створити приємний театральний сценарій. Щось подібне зробило цьогоріч Чеське радіо. Опублікували п'ять новел, написаних штучним інтелектом", - йдеться на Czech Radio.

"Я подумав, що якщо ми перевернемо ідею з ніг на голову, і замість того, щоб ставити Чапека, який написав п'єсу про роботів, візьмемо робота, який напише п'єсу про людей" ㅡ каже автор ідеї Томаш Студенік.

Автор: english.radio.cz
  У Чехії поставили перший спектакль, написаний штучним інтелектом. Має назву "Коли робот пише п'єсу". Показали в празькому театрі "Шванда".
У Чехії поставили перший спектакль, написаний штучним інтелектом. Має назву "Коли робот пише п'єсу". Показали в празькому театрі "Шванда".

Звернувся до експерта з обчислювальних технологій факультету математики та фізики Карлового університету Рудольфа Рози. Науковець, своєю чергою, створив текст за допомогою мовного модуля з відкритим кодом, створеного дослідницькою компанією Ілона Маска Open AI.

"Системи, що використовуються сьогодні, - це глибокі штучні нейронні мережі, які імітують процеси роботи людського мозку. Може генерувати тексти англійською мовою, читаючи мільйони інших з інтернету, включно з новинами, книгами та назвами фільмів. Вивчає структуру та генерує подібний. У нашому випадку ми подали основну частину сценарію, що містить імена персонажів та їх репліки, а штучний інтелект створив решту тексту. Насправді ми були здивовані кінцевим результатом ㅡ він потребував лише незначних коригувань", - каже науковець.

За три місяці штучний інтелект згенерував низку діалогів, найкращі з який потім відібрали працівники празького театру. Це історія радощів і прикрощів повсякденного життя з точки зору робота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єра українського фільму відбулася на Берлінському кінофестивалі

Прем'єрний показ відбувся 26 лютого, запис доступний в YouTube. Актори виступають чеською, є англійські субтитри. Згодом мають відбутися дебати з експертами зі штучного інтелекту та театральними критиками.

Сервіс MyHeritage запустив інструмент "Глибока ностальгія", який дозволяє "оживляти" старі світлини. На них людина зі світлини усміхається, підморгує та киває.

Завдяки додатку та штучному інтелекту користувачі мережі "оживили" світлини української поетеси Лесі Українки, письменника, мислителя, художника Тараса Шевченка, а також гетьмана Івана Мазепи

Зараз ви читаєте новину «Поставили п'єсу, написану роботом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі