Ексклюзиви
пʼятниця, 16 березня 2012 19:10

Портников не дарує книги політикам

Портников не дарує книги політикам
Фото з сайту republic.com.ua

У четвер ввечері у книгарні "Є" в Києві, зібралося майже сто людей. Дехто спирається на полиці із книгами, інші сидять на підлозі. Всі стільці зайняті. Продавець намагається увімкнути кондиціонер.

На невеликому підвищенні політолог та журналіст 45-річний Віталій Портников фотографує на свій телефон присутніх. Він презентує свою другу книгу "Тюрма для янголів". А потім завантажує фото на власну сторінку у "твітер".

"Моя книга, свого роду, щоденник сучасного життя мільйонів українців, - каже письменник. - Вона логічно продовжує першу збірку публіцистики "Богородиця у синагозі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андрій Курков написав роман про радянських хіпі

В обох виданнях зібрані авторські колонки та аналітичні статті журналіста, які протягом останніх років він публікував у низці друкованих та он-лайн видань.

"Я хотів показати епоху перших 11 років XXI століття, - говорить Віталій Портников, відкладає телефон у сторону. - Ця публіцистика, власне, про наше сьогодення: про живі та знайомі обличчя, ситуації, проблеми. Якщо через 10-15 років хтось візьметься читати мої книги, можливо, нічого і не зрозуміє.

Дарувати політикам свою книгу автор не збирається.

"Я не думаю, що в Україні зараз та політична еліта, яка хоче читати книги. Я свої книги пишу для людей, а не для політиків. У мене немає особистих стосунків з політиками, аби ходити до них і дарувати книги. "Богородицю у синагозі", зізнаюсь, подарував Леоніду Кравчуку, але після того, як він мене про це попросив".

Богородицю у синагозі" два роки тому Портников написав українською, перебуваючи у Москві, а щойно презентовану "Тюрму для янголів" - російською у Києві.

На презентації хлопчина років двадцяти перебиває Портникова і вигукує: "Книга книгою, краще скажіть, як політолог, коли в країні закінчиться цей бєзпрєдел?".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "ХХІ століття мусить поставити жирну крапку на історії імперської Росії"

"Так звана еліта, яка зараз в Україні є, доводить країну до краху. Це неминучий процес, - не замислюючись, відповідає Портников. - У 1981-му я написав невеликий зошит про те, що Радянський Союз розпадеться. Тут сидить мій батько, він був свідком цього. Пройшло після прогнозу 10 років. В Україні те, що ви бачите, закінчиться дуже швидко: коли повністю закінчаться гроші. Оскільки ця держава не має можливості отримувати якісь позики, дякуючи геніальності Президента України, це все невдовзі зупиниться. Навіть швидше, ніж би Тимошенко випустили на свободу. Вона б виступала з опозиційними промовами, а Міжнародний валютний фонд давав би кредит за кредитом. Ці гроші пішли б пенсіонерам та малозабезпеченим, а ті б відповідно голосували. Це могло б продовжуватися до безкінечності".

"І перша, і друга книги Віталія Портникова є у продажу обома мовами, - спробувала повернути розмову до теми презентації книги генеральний директор видавництва "Акта" Галина Федорець. – А щодо накладу, то ми друкуємо стільки книг, скільки потрібно. І коли закінчуються, ми відразу додруковуємо. Тому точно сказати який наклад цього видання я не можу. Російською книги Портникова друкуємо менше, бо їх цією мовою менше замовляють".

Ще під час презентації книги у продажі закінчилися.

Зараз ви читаєте новину «Портников не дарує книги політикам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі