пʼятниця, 05 жовтня 2018 12:02

Померла Неоніла Крюкова

Померла Неоніла Крюкова
Актриса Неоніла Крюкова 2006 року отримала травму хребта. Відтоді була прикута до ліжка. Фото: YouTube

Акторка Неоніла Крюкова померла у Києві на 75 році життя.

Про це написав голова мистецького об'єднання "Остання барикада" Олесь Доній у Facebook.

"Мирослава Барчук повідомила про те, що пішла з життя її мама, Ніла Крюкова.

Велика акторка та великий борець. Коли нам була потрібна допомога під час Студентської революції на граніті, вона прийшла і лягла на граніт разом із студентами. Бо Україна і боротьба за неї були в її серці. В її талановитому, сміливому і доброму серці. Згадаймо велику людину добрим словом", - написав він.

2006-го Неоніла Валеріївна отримала травму хребта. Відтоді була прикута до ліжка.

Народилася у селі Попівка Онуфріївського району на Кіровоградщині. Закінчила Олександрійське училище культури та Київський інститут театрального мистецтва ім. Івана Карпенка-Карого. Працювала у Полтавському музично-драматичному театрі ім. Миколи Гоголя та в літературному театрі "Слово" при Спілці письменників України.

1975-го стала артисткою Національної філармонії України. Всупереч заборонам підготувала 17 сольних концертних програм за творами українських письменників. 1981-го разом зі співачкою Галиною Менкуш наважилася поставити моновиставу "Маруся Чурай" за забороненою поемою Ліни Костенко. Через 3 роки створила моновиставу за романом Олеся Гончара "Собор", котрий на той час був заборонений радянською цензурою.

1986-го Крюкова одна з перших виступила у Чорнобилі перед ліквідаторами аварії на ЧАЕС. Брала участь у Революції на граніті, була учасницею помаранчевої революції.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: "Поверніться до світла. Хочу бачити: ви людина чи провокатор?" - 12 спогадів Ніли Крюкової

Знялася у фільмах "На Київському напрямку", "Пропала грамота" та "Кайдашева сім'я". 2008-го отримала звання Героя України.

Учора вранці в американському штаті Айдахо в лікарні помер лауреат Нобелівської премії, відомий фізик, професор 96-річний Леон Ледерман

Зараз ви читаєте новину «Померла Неоніла Крюкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі