четвер, 04 жовтня 2018 15:49

Помер автор "частинки Бога" та лауреат Нобелівської премії

Помер автор "частинки Бога" та лауреат Нобелівської премії
Лауреатом Нобелівської премії став у 1988 році

Учора вранці в американському штаті Айдахо в лікарні помер лауреат Нобелівської премії, відомий фізик, професор 96-річний Леон Ледерман. Учений народився в Нью-Йорку в родині єврейських іммігрантів з України.

Інформацію про смерть науковця підтвердила його дружина Елен Карр Ледерман, передає The New York Times.

Лауреатом Нобелівської премії став 1988-го. Нобеля присудили за відкриття мюонного нейтрино. Він разом із Мелвіном Шварцем і Джеком Стейнбергером експериментально виявили мюонное нейтрино 1962-го.

Частину премії витратив на придбання дерев'яного будиночку в долині Тето штату Айдахо. Сюди переїхав після виходу на пенсію.

Також Ледерман був автором словосполучення "частинка Бога", яким він назвав бозон Хіггса.

Науковець відкрив нейтральний каон, антидейтрон, іпсилон-мезон, мюоний, досліджував народження лептонных пар в адронних зіткненнях, знайшов підтвердження існування b-кварка.

Ледерман також мав свій погляд на середню освіту. Учений стверджував, що шкільні предмети вивчаються у хибній послідовності. Він склав спеціальний навчальний план "Фізика понад усе".

"Атоми утворили молекули, молекули породили морські створіння, які повиповзали на землю. Фізика охоплює усе це", - пояснював Ледерман.

За словами іншого видатного фізика-теоретика Д. Лінка, професор Ледерман "був найкращим речником фізики для широкої аудиторії після Енштейна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виходець з України отримав Нобелівську премію з фізики

Щорічна церемонія визначення лауреатів премії імені Альфреда Нобеля стартувала 1 жовтня і триватиме тиждень.

Вручення Нобелівської премії відбудеться традиційно 10 грудня - на роковини смерті її засновника. Складатиметься з трьох заходів - власне вручення, Нобелівської вечері в присутності королівської родини та близько 1300 гостей.

Завершить церемонію нагородження Нобелівський концерт, який вважається однією з головних музичних подій Європи. Кожен лауреат отримає з рук монарха золоту медаль із зображенням засновника премії Альфреда Нобеля та диплом. Грошова частина премії переказується лауреатам згідно з їхніми побажаннями.

Зараз ви читаєте новину «Помер автор "частинки Бога" та лауреат Нобелівської премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути