Ексклюзиви
понеділок, 16 жовтня 2017 21:46

Покажуть виставу про пристрасть, яку написали для цнотливих вихованок пансіону

Покажуть виставу про пристрасть, яку написали для цнотливих вихованок пансіону
Презентують барокову оперу. Фото - Facebook

29 жовтня у Львові відбудеться прем'єра постановки барокової опери "Дідона та Еней", написаної наприкінці XVII століття англійським композитором Генрі Перселлом.
Столична прем'єра пройде 3 та 4 листопада у "Мистецькому Арсеналі".
Лібрето написав англійський поет Нейум Тейт.
Опера оповідає історію кохання засновниці Карфагена Дідони до міфічного героя Енея. Партію Дідони виконуватиме аспірантка музичної академії Чайковського Інна Гусєва, а Енея – артист Київського театру оперети Євген Прудник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Граю на скрипках Паганіні та Страдівалі" - українка стала видатною скрипачкою в Іспанії

Для того, щоби досягти звучання, близького до оригіналу, створили копії музичних інструментів XVII ст. Вокалістів навчали особливостям давньої вимови.
Консультувала і навчала вокалістів запрошена британська співачка, виконавиця старовинної музики епохи бароко Емма Кіркбі.
"Те, що зараз вважають оперою, – це прекрасний крик. Я ж надаю перевагу не крику, а розмові, - каже Емма Кіркбі. - Витоки оперного жанру насправді знаходяться у пристрасних словах, і опери Перселла або Монтеверді для мене у цьому сенсі еталонні. Те, що найбільше захоплює людей у старовинній музиці – це тихі звуки. Гучність, пишність – це все дуже красиво, але прості речі найбільше заворожують".
"Історія дуже сучасна, - каже режисер Тамара Трунова. – Тейт писав лібрето для виконання вихованками дівчачого пансіону. Воно занадто цнотливе. Але тут музика договорює те, що ховає текст. Музика, яку виписав Персел, дала мені можливість розгледіти у характері й мотивах подруги Дідони – Белінди - подвійне дно. Помітила що коли співає Белінда – вона буквально зриває хід музики. Тож у нас з'являється жінка, яка керується заздрістю, і несправедливістю вищих сил щодо тебе. Адже кожен хоче бути царицею Карфагена. Коли до історії потрапляє Еней – Белінда бачить у ньому людину-знаряддя. Докладає зусилля, щоби звести Дідону й Енея, розуміючи, що вони одне одному не підходять. Еней відігрівшись у коханні Дідони, знову починає бачити море. А героїня - переживає падіння бога, якого сама й створила. Історія про те, що зло не просто поряд з людиною– воно в самій людині. Белінда впускає зло – і воно допомагає їй втілити план. А під кінець лишається сама. Питання в тому, чи може бути щастя, якщо воно дається таким шляхом".

Королева Єлизавета ІІ вручила Еммі Кіркбі спеціальну нагороду для найвпливовіших музикантів світу Queen's Medal of Music. Канал BBC вніс співачку в двадцятку кращих сучасних сопрано світу.

Зараз ви читаєте новину «Покажуть виставу про пристрасть, яку написали для цнотливих вихованок пансіону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі