субота, 05 травня 2018 14:28

Покажуть фільм, знятий до річниці незаконного арешту Олега Сенцова

Покажуть фільм, знятий до річниці незаконного арешту Олега Сенцова
Прем'єра фільму про Олега Сенцова відбулася на 67-му Берлінському кінофестивалі Фото: depo.ua

На каналі "Україна" покажуть документальний фільм Аскольда Курова "Процес. Російська держава проти Олега Сенцова". Він розповідає про обставини сфабрикованої російськими спецслужбами справи українського режисера. Випуск кінострічки приурочений до четвертих роковин незаконного арешту Олега Сенцова.

Цього українського режисера, уродженця Криму, активіста євромайдану, 11 травня 2014 року заарештували в Сімферополі співробітники ФСБ, звинувативши у підготовці теракту.

25 серпня 2015 року російський суд засудив Олега до 20 років суворого режиму. Своєї провини режисер не визнав.

"Ідея фільму виросла з моєї слабкості, моєї нездатності змінити темне майбутнє, яке очікувало Олега Сенцова – людини, яка всього лише хотіла жити у вільній країні і знімати кіно", - заявив Аскольд Куров, режисер фільму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські актори повертаються в українські серіали" - Яніна Соколова

Олег Сенцов з'являється на екрані тільки в залі суду, за ґратами, і в архівних кадрах, але він, безумовно, є центром історії. Не маючи можливості знімати Олега, автори фільму вибрали головними героями його двоюрідну сестру Наталію Каплан, сім'ю і адвокатів.

Справа Сенцова викликала осуд в усьому світі: Європейська кіноакадемія і низка всесвітньо відомих кінематографістів, серед яких Педро Альмодовар, Агнешка Холланд, Анджей Вайда, Кшиштоф Зануссі, Джонні Депп і інші, закликали російську владу звільнити Олега Сенцова.

Світова прем'єра фільму відбулася у позаконкурсній програмі на 67-му Берлінському кінофестивалі. В Україні "Процес. Російська держава проти Олега Сенцова" був вперше показаний на міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA.

Кінореліза фільму відбулася 6 квітня. Частина коштів від прокату, а також від продажу прав на телетрансляцію правовласники передали родині Олега Сенцова.

Кінокомпанія Arthouse Traffic презентувала міжнародний постер до фільму Сергія Лозниці "Донбас".

Фільм Сергія Лозниці "Донбас" буде представлений в програмі "Особливий погляд" Каннського міжнародного кінофестивалю. Світова прем'єра стрічки відбудеться 9 травня. У фільмі розкажуть історії жителів Донбасу, які потерпають від війни. Сценарій писали на основі документальних матеріалів.

Зараз ви читаєте новину «Покажуть фільм, знятий до річниці незаконного арешту Олега Сенцова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі