вівторок, 05 грудня 2017 22:49

Показали рідкісні стародруки з колекції Митрополита Володимира
5

Станіслав Волощенко показує стародрук на виставці у Музеї книги та друкарства України
Фото: Анна Балакир
Стародрук з колекції Митрополита Володимира
Стародрук з колекції Митрополита Володимира
Стародрук з колекції Митрополита Володимира
Виставку стародруків присвятили 82-річчю з народження Митрополита Володимира

28 стародруків з колекції Митрополита Володимира показують до 11 грудня у київському Музеї книги і друкарства України. Також на виставці представлені дереворитні кліше для відбитків, гравюри та літографії з фонду музею. Подію приурочили до 82-річчя від дня народження Блаженнійшого. Він помер 2014-го.

Автор: Анна Балакир
  Стародрук з колекції Митрополита Володимира
Стародрук з колекції Митрополита Володимира

Виставку "Київські виданні із зібрання митрополита Володимира (Сабодана)" музей організував спільно з Фондом пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира. Експонати належать до XVII-ХХ ст.

"Усі книги надруковані у цьому приміщення. Раніше тут була друкарня Києво-Печерської лаври", - говорить координатор виставки та директор Музею староукраїнської книги Львівської Національної Галереї мистецтв Станіслав Волощенко.

"Виокремив би тут видання Лазара Барановича 1674 року "Труби та дні нарочитих празників". Це проповіді, написані розмовною українською мовою. Оформлені якісними ілюстраціями. На цій - наші князі Борис і Гліб з царськими коронами. Видання має покрайні записи на берегах сторінок. На полях люди записувала свої спостереження, переживання.

Якось в одній місцевості була пошесть сарани. Люди зі священником і хоругвами обходили місто, молилися. А під кінець дійства почалося затемнення сонця. Уявіть відчуття людей XVIII століття. Це все записали на полях книги.

Інший власник книжки записав все, що сьогодні купував на базарі - штани, сорочку, сир, кварту горілки. А в кінці цього всього заплатив пів-злотого батькам друга, якого побили.

Що хотіли люди донести нам? Відкрите питання. Може, гадали, що про це буде цікаво дізнатися нащадкам. Це зараз ми у Фейсбуці постійно щось видаємо. А тоді книжка була дуже дорогою річчю. Люди могли вірити, що інформація у ній житиме довго".

Автор: Анна Балакир
  Стародрук з колекції Митрополита Володимира
Стародрук з колекції Митрополита Володимира

Частину стародруків до виставки відреставрували. Серед них є грамота XVIII ст. - пожовклий аркуш у позолоченій рамці.

"Цю грамоту я сам відреставрував. На зворотньому боці була проклеєна скотчем. Від'єднав його. Аби позбутися грибка - дезінфікував. Листок наклав на реставраційний папір. Перед тим аркуш вимив теплою водою з дитячим милом - так вивільняється кислотність. Фарба від цього не страждає. Сучасна, певно, розмилася би. А тоді використовували стійкі природні фарбники".

Читайте також: Янукович не забрав із собою видання Івана Федорова. Видно, не вважав їх цінними

Всього збірка Митрополита Володимира налічує 129 екземплярів. Кажуть, книжки почав збирати після семінарії. Був великим бібліофілом та постійним відвідувачем читальних залів.

Митрополит Володимир (у миру - Віктор Сабодан) народився у Хмельницької області. Помер 5 липня 2014 у віці 79 років. Митрополитом Київським та всієї України обраний 1992-го.

Зараз ви читаєте новину «Показали рідкісні стародруки з колекції Митрополита Володимира». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі