пʼятниця, 26 травня 2017 14:20

Пісня про пожежу принесла Deep Purple світову славу

Пісня про пожежу принесла Deep Purple світову славу
Рок-гурт Deep Purple. Фото: Вікіпедія

26 травня 1973 року окремим синглом вийшла пісня Smoke on the Water (з англ. - "Дим над водою") рок-групи Deep Purple. Пісню записали в грудні 1971 року, випущена в альбомі Machine Head. У ній розповідається про пожежу, очевидцями якої стали учасники Deep Purple в швейцарському місті Монтре. Вони приїхали туди, щоб працювати над новим альбомом в місцевому казино.

4 грудня 1971 року в театрі цього грального закладу давав концерт Френк Заппа. Під час його виступу в приміщенні почалася пожежа. Розважальний комплекс згорів вщент. Музиканти з Deep Purple спостерігали за тим, що відбувається з вікна готелю Europe Hotel. Він розташовувався на березі Женевського озера. Якраз було видно дим над водою. За кілька днів після пожежі вокалісту Роджеру Ґловеру прийшли в голову слова smoke on the water. Він так це описав: "Я був один у ліжку, коли почув власний голос, що вимовляє ці слова вголос. Я прокинувся і запитав себе, чи дійсно я їх вимовив, і вирішив, що так і було. Я гарненько їх обдумав і усвідомив, що це може бути потенційна назва для пісні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гурт Metallica отримав премію за кращий рок-альбом року

У тексті пісні йдеться не тільки про сумну подію, а й також у цілому описують перебування групи в Швейцарії. Музикант Річі Блекмор склав гітарний риф під час імпровізацій, які часто влаштовував з барабанщиком Єном Пейсом.

Учасники групи Deep Purple не вірили в успіх Smoke on the Water і не стали випускати її синглом до виходу альбому Machine Head. Але за рік після цього сингл видали і він непогано показав себе в чартах різних країн.

Smoke on the Water стала впізнаваною композицією Deep Purple. Журнал Rolling Stone помістив її на 434-й рядок списку 500 найкращих пісень усіх часів.

Зараз ви читаєте новину «Пісня про пожежу принесла Deep Purple світову славу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі