Ексклюзиви
четвер, 16 листопада 2017 14:25

Письменниця з Вінниці отримала польську літературну премію

Письменниця з Вінниці отримала польську літературну премію
Переможницею премії Конрада-2017 стала Катерина Калитко. Фото: chytomo.com

94,8 тис. грн та піврічне стажування у Польщі виграла вінницька письменниця Катерина Калитко. Вона стала лауреатом літературної премії імені Джозефа Конрада. Нагороду кожні 2 роки вручає Польський інститут у Києві.

"Помилка, реальність і солідарність — це три слова, які приходять з письмом Каті Калитко до літератури. Завдяки її текстам розумієш, що кожен може припуститися помилки, реальність є жорсткою, але завжди є люди, на яких можна покластися", — каже поетеса Олена Гусейнова.

Катерина Калитко — письменниця і перекладачка. У її доробку — 6 збірок поезії та 2 книжки короткої прози. Остання з них - "Земля Загублених, або Маленькі страшні казки" - містить 9 оповідань про "надто інших" людей, яких суспільство не сприймає. Перекладає балканську літературу.

"Коли я збиралася до Києва, мені говорили, що номінанти мусять відмовитися від присутності на церемонії. Бо стосунки між Україною і Польщею загострилися. Але я впевнена, що люди культури зможуть подолати ці політичні непорозуміння. Вони краще вміють пояснювати те, що болить. Для цього й існує література", — розповідає переможниця Катерина Калитко.

На отримання нагороди письменників висували установи та приватні особи. Номінантам мало бути не більше 40 років. Їхня творчість повинна стосуватися актуальних тем, розширювати знання про інші культури та ламати стереотипи. Кандидатуру Калитко на конкурс подала письменниця і головна редакторка "Видавництва Старого Лева" Мар'яна Савка.

З-поміж 22-х запропонованих претендентів судді обрали лише трьох. Крім Катерини Калитко до короткого списку премії ввійшли Любко Дереш та Ірина Цілик.

Цьогоріч членами журі стали виконувач обов'язків Польського інституту Катажина Вензовська, польський письменник Богдан Задура, головний редактор журналу "Новое Время" Віталій Сич, літературознавці Євгеній Стасіневич та Ганна Улюра. Переможницю обрали шляхом таємного голосування. До уваги брали не конкретний твір, а всю прозову творчість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нащадок австрійського трону взяв псевдонім Василь Вишиваний

"Ми з Катею 16 років тому були фіналістками поетичного конкурсу. Щиро за неї радію, — розповідає письменниця і режисерка Ірина Цілик. — Мене страшенно тішить, як розвивається сучасна українська література. У ній є багато свіжого повітря, нової енергії. Стрімко з'являються нові видавництва, нові імена, нові книги".

Літературну премію імені Джозефа Конрада-Коженьовського заснували 2007 року. Назвали на честь визначного британського письменника польського походження. Конрад народився 1857 року в Житомирській області поблизу Бердичева. У 21 рік почав служити в британському флоті, багато подорожував. 2017 рік парламент Польщі оголосив роком Джозефа Конрада-Коженьовського. Виділили 300 тис. злотих (2,2 млн грн) на популяризацію письменника і поширення відомостей щодо його походження.

"Весь час кажу, що Бердичів має стати однією з літературних столиць Центральної і Східної Європи, — каже письменниця Оксана Забужко. Номінувала на премію Ірину Цілик. — Місто дало класиків літературам трьох країн. Англії— Джозефа Конрада, Росії — недооціненого нею Василя Гроссмана. А Україні і мільйонам українських дітей — Всеволода Нестайка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Океан емоцій і людських страждань" - презентували книгу про Голодомор

Грошова винагорода премії імені Конрада становить €3 тис. Переможцеві дають можливість пройти 6-місячне стажування в Польщі в межах стипендіальної програми "Gaude Polonia". Лауреатами премії у попередні роки ставали Тарас Прохасько (2007), Сергій Жадан (2009), Наталка Сняданко (2011), Таня Малярчук (2013) та Софія Андрухович (2015).

Зараз ви читаєте новину «Письменниця з Вінниці отримала польську літературну премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі