пʼятниця, 14 лютого 2014 11:15

Перший в світі кіноапарат возять по всій Україні
16

"Візьмете в руки стереоскоп і подивитеся на 3D дев'ятнадцятого століття. Його вигадали ще тоді. Ми привезли картинки — гумористичну підбірку і види на Київ позаминулих століть", - каже Сергій Гавриленко, археолог кіно, консультант Британскої Королевської Академії наук.

В кінотеатрі "Правда" київської студії Film.ua він крутить в руках окуляри на дерев'яній дощечці з підставкою для чорнобілих графічних малюнків. За півгодини Сергій Гавриленко коротко викладає "кількастолітню" археологію кіно.

"У 1650-му році з'явилися магічні ліхтарі. Усі чотири види кінематографу також з'явилися в цей час. Спочатку до нього вставляли скляні слайди з намальованими від руки малюнками, потім фотографічні знімки. Таким чином можна було показувати цілі серії". Магічний ліхтар та справжній лондонський "відтворювач" скляних слайдів лежить перед ним на столі.

Перепробувати стереоскопи, магічні ліхтарі, покрутити кінокоробки часів Другої світової війни, в яких колись за 1 цент демонстрували еротичні малюнки, - може кожен. Потім звісно демонструють і сам кіноапарат винахідника з Харкова Йосипа Тимченка. Це реконструкція його електротахіоскопа. Кілька хвилин на екрані біжить кінь.

Уперше 120 років тому з 7 листопада по 20 грудня в готелі "Париж" Йосип Тимченко показував в Одесі перший фільм. Кіноапарат для демонстування він змайстрував сам. Це було за два роки до офіційної дати народження кіно. Тимченко випередив французьких винахідників — братів Люм'єр. Але його апарати не були запатентовані.

"Камера на основі винаходу Тимченка могла би знімати кіно. Його винаходи могли би бути в чотири рази ефективнішими, ніж винаходи братів Люмьєр. Таку стабілізацію кадрів не дає навіть жоден сучасний знімальний апарат. Ми цей кіноапарат створили за його кресленнями. Уперше презентуємо його в Англії. А зараз презентуємо по Україні його кіноапарат для демонстрування фільмів", - розповідає Сергій Куркаєв, продюсер проекту та автор ідеї відтворення камери і проекційного апарату Тимченка.

"Один з перших винаходів Тимченка — паровий монометр. Тоді їх робили і ремонтували лише в одному місці — в Глазго. Він пропонує свій варіант ремонту. Також створив і перший електричний годинник у 80-ті роки 19 століття. Їх презентували російському імператорові. Він зрадів дарунку і взяв прізвище механіка собі на замітку, але годинник так і не доїхав до Пітера. Винахід таємниче зник. Геній його як механіка і справді дивовижна. До сих пір в Одесі є його пристрій, що працює ось уже 140 років. Цей механізм слідкує за небесними тілами. Його бояться розбирати. Ніхто не може зрозуміти як він працює", - розповідає Сергій Гавриленко.

Насправді камеру Тимченко так і не зробив. Лишилися його креслення.

"Але Тимченко таки зняв свої два короткі фільми на вісім фаз. Які і демонстрував десять днів в Одесі. Оскільки не мав ні камери, ні плівки, він зняв його на диски. На апарат, що знімав на диски. Щось типу "фоторушниці". Оригінали знаходяться в Америці".

Автори цього проекту зараз завершують реконструювати його "камеру". Хочуть вставити туди кіноплівку і відзняти 30-секундний фільм. Це своєрідне втілення мрії винахідника з Харкова. Тимченко винайшов прототип кіноапарата – ідеально простий стрибковий механізм "равлик". Якщо механізм братів Люм'єр, який вони застосували в своєму апараті швидко вийшов з ужитку, то механізмом українця користувалися й далі у 16-міліметровій кінопроекційній і знімальній техніці.

Зараз ви читаєте новину «Перший в світі кіноапарат возять по всій Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі