субота, 07 вересня 2013 16:27

Перфоменси з голими тілами вражають львів'ян
9

Фото: Фото: Ольга Швед

У Львові триває єдиний фестиваль-перфоманс в Україні "Дні мистецтва перфоманс". В рамках заходу митці-перфорери з України та з-за кордону з'їхалися до міста, аби поділитися досвідом та презентувати своє мистецтво. Із 4 по 7 вересня щодня на території Театру для дітей та юнацтва на вул. Гнатюка,11 із 16:00 розпочинаються дійства.

6 вересня о 16:00 перфоманси показали Губерт Вінчик з Польщі, Бенас Шарка з Литви, українці Василь Одрехівський та Олексій Салманов.

Бенас Шарка у виступах і в житті використовує глину як основний матеріал для виживання. Кров, світло, вода, дим, пил - основні елементи його шаманських ритуалів.

"Я маю на меті зробити проведення часу багатьох людей різних національностей, віку і статі менш нудним. Я вкручував лампочки культурного світла у Гватемалі, Грузії, Росії, по всій Скандинавії і ще 20 країн – і тепер в Україні", - каже литовець.

Його епатажний перформенс зібрав понад сотню глядачів. Митець у накидці із пір'я, увесь у білій фарбі, яка покаривала його тіло повністю. З одягу на собі мав лише тканинну пов'язку на бедра. Перфомер більше 20 хвилин експериментував із гострим ножем, мотузками, імпровізованим луком та черпаками з їжі. В середині виступу він запалив цигарку та причіпив прищепки із пір'їнами до свого тіла. Потім із залізної ручної пили та ножа зробив птаху та зник з подвір'я театру.

Наступний перфоменс українського митця Василя Одрехівського мав проходити на горищі театру. Проте публіку просили спуститися на подвір'я через аварійний стан горища.

Перфомер зібрав навколо себе тісним колом публіку. Потім приніс невідомої рідини, схожої на вино, та вилив у центрі кола. Пізніше висипав туди мішок чорнозему. Протягом 10-15 хвилин руками розкладав цей чорнозем по колу.

"Звісно, такі вистави для Львова нові і виглядають епатажними. Але треба звертати увагу і на гру акторів і на пластику, міміку. А також на ідею, думку, що хотів донести митець. Тоді буде все зрозуміло. У Європі це мистецтво, яке дивує і навіть шокує, цінують", - каже студентка Львівської Академії мистецтв Олена Проць.

Триватиме фестиваль "Дні мистецтва перфоменс у Львові" до 11 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Перфоменси з голими тілами вражають львів'ян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі