вівторок, 09 жовтня 2018 16:05

Пасмо Наполеона, золотий візантійський колт і 7-метрова картина: показали вивезені з України реліквії

Пасмо Наполеона, золотий візантійський колт і 7-метрова картина: показали вивезені з України реліквії
Головний убір ‒ чільце. Фото:galinfo.com.ua

На виставці "Пригоди з музейними раритетами" в Історичному музеї у Львові показали найцінніші речі міста, а також осіб, які були пов'язані з ним.

Виставили близько 200 експонатів із справді детективними історіями, - пише zaxid.net.

Серед цікавинок ‒ пасмо волосся самого Наполеона Бонапарта. І навіть карти для ворожіння, на яких мадам де Ленорман, знана паризька ворожка, передбачила долю імператора. Всі ці речі ‒ з архіву Історичного музею. Більшість колись експонували, однак ще десятиліття тому. А деякі, надто цінні, показують вкрай рідко. Як, до прикладу, золотий емальований колт візантійських майстрів XI-XII ст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголені тіла та сексуальні сцени: відкрили епатажну виставку

"Є такий головний убір ‒ чільце. Збоку, обабіч звисають ланцюжки рясно і завершуються такими колтами торбинкового типу. Це надзвичайно вишуканий ювелірний твір. Він всередині пустотілий і туди закладається змочена в ароматичних рідинах тканина", ‒ розповіла співкураторка виставки Ольга Перелигіна.

Цей колт майже 80 років тому,1940-го при розкопках Галича знайшов археолог Ярослав Пастернак. Ймовірно, до нашого краю оздобу привезли з Константинополя. Науковці думали, що в часи німецької окупації прикрасу знищили. Та археолог, емігрувавши, вивіз її та кістяну пластину з давньоруським воїном, яку теж знайшов при розкопках Галича, за океан. І просив дружину, а та його ученицю Лідію Палій під час незалежності України повернути знахідки сюди.

"Лідія приїхала до Львова. Прийшла до нашого музею та принесла 2 коробочки. Коли потім я їй написала, чи вона знала, що зберігала, то відповіла, що їй Пастернак за життя нічого не говорив. І вони зберігались не в неї вдома десь у шафці, а у вогнетривкій коробочці в одному з банків Торонто", ‒ вела далі Ольга Перелигіна.

А в другому залі ‒ 7-метрове полотно "Відсіч Відня" XVII ст.. Його швейцарський художник Мельхіор Відмар, що розписував храми, малював для парадної зали палацу італійського графа Рікардо Елті. А за 200 роеів полотно викупив наш колекціонер Владислав Лозинський.

"З лівої сторони є Леопольд І зі своєю свитою. З правої сторони ‒ польський король Ян ІІІ Собеський зі своїм сином і військами. А в центрі ‒ облога Відня турками. Полотно має дуже цікаву форму, з вирізом. Воно було зроблене спеціально для кімнати, посередині якої був камін", ‒ пояснила співкураторка виставки Ольга Сторож.

Виставка діятиме щонайменше до нового року за адресою: площа Ринок, 6, 3-й поверх. І на ній можна побачити відгомін Голокосту, "націоналістичні" пам'ятки, вцілілі в роки сталінщини, а також ланцюг президентів Львова.

Фотограф із міста Ізмаїл Одеської області Степан Рудик створив фотопроект, в якому пояснив, що для нього означає слово "Україна".Так чоловік хоче показати, яким є культурне, політичне, воєнне та повсякденне життя українців.

Зараз ви читаєте новину «Пасмо Наполеона, золотий візантійський колт і 7-метрова картина: показали вивезені з України реліквії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі