вівторок, 03 січня 2017 13:24

Останки українського письменника примусово ексгумували у Чехії

  Могила Олександра Олеся на Ольшанському кладовищі у Празі
Могила Олександра Олеся на Ольшанському кладовищі у Празі

У могилі українського письменника Олександра Олеся на Ольшанському кладовищі у Празі хочуть поховати іншу людину. Після поховання за місце на кладовищі в Чехії потрібно платити ренту розміром 20 тис. чеських крон на 10 років. Це - 20 тис. 883 грн. Виходець з України Володимир Михайлишин донедавна її сплачував за власної ініціативи. Після його смерті син Михайлишина вирішив поховати батька у могилі Олеся.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львівський оперний театр перейменовували чотири рази

Перепоховання мали розпочати сьогодні, 3 січня, о 12:00. Плани щодо наступного місця поховання решток Олександра Олеся невідомі. Могилу письменника вже розкопали. Представники української діаспори чекають на консула на кладовищі.

"Відповідні державні установи поінформовані про проблему і намагаються вирішити її", - сказав міністр інформполітики Юрій Стець.

Олександр Олесь помер 22 липня 1944 року в Празі. Він прожив в еміграції 25 років. До Чехії переїхав після більшовицького перевороту 1919 року. Помер невдовзі після того, як отримав звістку про смерть свого сина українського поета і політичного діяча Олега Ольжича.

1944-го Ольжича заарештувало гестапо у Львові. Загинув під час допитів у ніч з 9 на 10 червня у німецькому концентраційному таборі Заксенгаузен. Олег Ольжич 1937-го очолював Провід українських націоналістів і Революційний трибунал ОУН у 1939-1944 роках.

Зараз ви читаєте новину «Останки українського письменника примусово ексгумували у Чехії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі