пʼятниця, 13 липня 2012 16:17

Ольга Богомолець подарувала ікону десятитисячному відвідувачу свого музею
19

Замок Радомишль Ольга Богомолець добудувала зі старого млина, який купила 5 років тому
Фото: Фото: Тарас Подолян
Селяни кажуть, що в музей ходять нечасто
У концертному залі замку Радомишль у четвер зібралися більше ста радомишлян. Їм на свято Петра і Павла провели безкоштовну екскурсію
Ольга Богомолець купувала ікони на барахолках. Співачка каже, що не бере до музею ікони в подарунок
"Тут немає жодної ікони, яка куплена від людей. Всі ікони куплені на барахолці. Це все — ікони-сироти, які опинилися за межею домівки і родини” - Ольга Богомолець

12 липня на свято Петра і Павла лікар Ольга Богомолець запросила радомишлян на безкоштовну екскурсію до свого приватного музею домашньої ікони "Душа України", який знаходиться в історико-культурному комплексі "Замок Радомишль" на Житомирщині.

Музей домашньої ікони відкрився в листопаді 2011 року. Його фонд налічує 5000 українських ікон, які Ольга Богомолець купувала на барахолках. Співачка каже, що не бере до музею ікони в подарунок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ольга Богомолець та Ющенко-старший відкрили музей у замку

"Понад 15 років тому, я ще комсомолка, піонерка, активістка, ішла Сінним базаром, була сльота, грудень, - згадує вона. - Переді мною в калюжі лежав образ. Я побачила очі, які дивилися просто з калюжі. Два синіх ока. Люди ступали повз цей образ. Він був понівечений, порізаний, побитий цвяхами. Я підняла його. Віддала рубль господарю. Він загорнув мені його в газету. Через рік на іншому базарі побачила образ Святого Устиміана. Дощечка була настільки чорна і закопчена, що з першого разу не було незрозуміло, чи це ікона. Купила і його. Він був майже повністю прогорілий від полум'я свічок, які перед ним стояли. Почала ходити по барахолці і розпитувати людей, що ж таке домашня ікона. Моя мама народилася в Москві. Історія нашого роду має українське, російське, польське і литовське коріння . Про українську ікону я нічого не знала. Коли образів було 5 тисяч, вони всі лежали у мене в підвалі будинку, я вирішила зробити музей. Тут немає жодної ікони, яка куплена від людей. Всі ікони куплені на барахолці. Це все — ікони-сироти, які опинилися за межею домівки і родини".

У концертному залі замку Радомишль у четвер зібралися більше ста радомишлян. Їм на свято Петра і Павла провели безкоштовну екскурсію.

"Подивіться, будь ласка, у кого квиточок обведений синеньким колом", - просить власниця музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японці презентували фільм про Ольгу Богомолець й українські ікони (ФОТО)

До неї виходить 25-річний клірик Свято-Миколаївського храму Радомишля, кандидат богослов'я Сергій Чорний. Він визнаний десятитисячним відвідувачем музею. Ольга дарує йому ікону Пресвятої Богородиці Троєручиці.

"Ви знаєте, чому Богородиця має три руки?, - запитує Ольга Богомолець. - Був колись іконописець Іоанн Дамаскін. Через гоніння на християн йому відрубали руку. Уві сні йому приснилася Пресвята Богородиця і сказала: "Приклади свою відрубану руку до тіла і лягай спати". На ранок він побачив, що рука приросла. Від того часу він малював на образах Богородиці третю руку. Селяни моляться до цього образу, коли у них болять руки, значить завжди".

Замок Радомишль Ольга Богомолець добудувала зі старого млина, який купила 5 років тому. Селяни кажуть, що в музей ходять нечасто.

"Ми колись в дитинстві тут малими по млину бігали з подружками. - каже Людмила Білявська, 59 років. - Млин працював, був не зовсім закинутий. Знали, що він дуже давній. До того, як його викупили він не працював років 15. Батько робив на млині, і ми приходили тут бігать, купаться, наші батьки тут у ставку рибу ловили. В музей я прийшла вперше. Ми були у церкві на Службі Божій, і нас батюшка закликав на безкоштовну екскурсію. Раніше якось приходила, але втрапила на вівторок, а тут вихідний. Та й вхідний квиток 40 гривень. Для Радомишля, чесно кажучи, недешево. Але дітям знижки. Цілими класами ходять на екскурсії".

Зараз ви читаєте новину «Ольга Богомолець подарувала ікону десятитисячному відвідувачу свого музею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі