понеділок, 05 грудня 2011 20:57

Олександр Пономарьов має синтезатор, на якому грали АBBA і Майкл Джексон
9

Фото: Фото: Наталія Чубенко

Співак Олександр Пономарьов колекціонує музичну техніку та електронні музичні інструменти. В колекції, яку збирає вже 17 років, 6 раритетних синтезаторів, півстолітні мікрофони й динаміки з лондонських студій звукозапису. Олександр стверджує, що таких зразків музичної техніки, як у нього, одиниці в світі.

"Я збираю їх постійно з 1994 року. Люди плутають, інколи присилають мені скрипки або баянчики старенькі, труби. Якщо не знають, що таке електронні музичні інструменти — ті, які працюють від розетки. За ними я полюю", - заявив кореспонденту Gazeta.ua Пономарьов.

Окраса колекції - синтезатор Roland Jupiter-8.

"На такому колись грали Аbba, Дюран Дюран, Майкл Джексон, - розповідає співак у своїй студії аудіозапису "З ранку до ночі". - Думаю, що на території колишнього Радянського Союзу таких інструментів три-чотири було. В Україні, мабуть, хіба два. Японці зробили його у 1981 році: справжній аналоговий інструмент. Чим відрізняється від інструментів сучасних — вони тільки копіюють звуки цього, але цей інструмент може робити всі звуки сам. Ти береш звук, і кожна ручка аналогова змінює звук. Уже скопіювати, такий самий звук зробити, якщо не вкладеш його в пам'ять, неможливо. Це говорить про те, що ти можеш на цьому інструменті накрутити такий звук, якого ніхто не накрутить більше в світі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олександр Пономарьов не хоче говорити про своє розлучення

Цей раритет Пономарьов купив у Мюнхені в німкені, яка тримала його в себе не горищі.

"По оголошенню дізнався — друзі маякнули. Якраз був у Мюнхені в 1993 році, коли ми з "Червоною Рутою" їздили в тур. Подивився оголошення, і зв'язався з бабусею. Самотня старенька заперла той синтезатор аж на горище. У неї чоловік займався музикою, його не стало, і німкеня шукала, як збути зайве. Хотіла, щоб я безкоштовно забрав його. Але в мене були з собою сто марок — то я їй їх і віддав. Це було дорого тоді. Але зараз, якщо цей синтезатор пощастить відшукати, то не дешевше за 10 тисяч доларів. Завезли хлопці мені його в Україну. Перебрали його повністю, бо він був у жахливому стані: все відсиріло. Тепер діючий інструмент", - зауважив співак.

За словами власника, зараз ці інструменти не купуються і не продаються, вони вже мають своїх господарів, які розуміють їх цінність.

"З фотоапаратом "Зеніт" синтезатор не порівняв би. Бо якість сучасних цифрових фотоапаратів уже дійшла до якості плівки, а якість інструментів - ні. Цей Роланд можна порівняти зі скрипкою Страдіварі. Кожна скрипка звучить ексклюзивно. Так само і цей Роланд. Їх лише кілька у світі. Славляться своїми космічними, атмосферними звуками. Задіюю його за потребою — коли треба саме такий звук".

Зараз ви читаєте новину «Олександр Пономарьов має синтезатор, на якому грали АBBA і Майкл Джексон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі