четвер, 17 грудня 2020 19:17

Оксана Забужко розповіла, про що буде її наступний роман

Оксана Забужко розповіла, про що буде її наступний роман
Премію Книга року BBC 2020 у номінації "есеїстика" здобула збірка есеїв Оксани Забужко "Планета Полин", видавництво "Комора". Фото: BBC

Письменниця Оксана Забужко працює над новим романом, події якого відбуваються "в епоху війни і ковіду". Розповіла про це в інтерв'ю BBC, яке дала після перемоги в конкурсі Книга року BBC-2020. Премію здобула її збірка нарисів "Планета Полин", присвячена знаковим особистостям культури ХХ-го і початку ХХІ століття.

Новий роман матиме назву "Сміх Кассандри", йтиметься "про справжню гомерову Кассандру, а також про акторів, які намагаються поставити виставу про неї". Говорячи, що новий твір буде написаний у жанрі художньої літератури, зазначила, що ми живемо у добу нон-фікшн.

"Чим жорсткішим стає життя, тим совісніше стає придумувати, - каже письменниця. - Ти ніби відтягуєшся, ніби дозволяєш це собі як солодке. Натомість есеїстика, як-от збірка "Планета Полин", - це чорний хліб, який сьогодні є насущним для того, щоб ми збереглися як культурна нація, котра рефлексує над своїми кризами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загнав свій голос у її виборчу скриньку: Показали найгірші сцени сексу

Письменниця відзначила швидкий розвиток ветеранської літератури в Україні, згадавши Тамару Горіха-Зерня і Сергія Сайгона.

"Обшук за 2 дні до річниці Революції гідності - це стара кагебістська методичка: облава на Великдень, арешт і допит на день народження. Роблять це все, як писали раніше, "с целью деморализации объекта". У нашому випадку - українського суспільства. Як же тіпає всю ту аґентуру, коли українці починають підводити голову й згадувати слово "гідність" - так письменниця Оксана Забужко прокоментувала обшуки в Національному музеї Революції гідності 19 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Оксана Забужко розповіла, про що буде її наступний роман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі