понеділок, 12 жовтня 2020 16:54

"Океану Ельзи" виповнилось 26 років

"Океану Ельзи" виповнилось 26 років
У день народження "ОЕ" соліст Святослав Вакарчук виклав вінтажні фото гурту та мастер-касети першого альбому. Підписав: "Створили гурт. На свою голову". Фото: Instagram.

12 жовтня 1994 року львівські студенти заснували рок-гурт "Океан Ельзи". Жоден учасник не мав музичної освіти. На гітарі грав садівник, на ударних - економіст-енергетик. Напередодні влітку до хлопців приєднався 19-річний фізик-теоретик Святослав Вакарчук.

"26 років тому на вечірці у нашого співзасновника Паши Гудімова хтось підняв тему: "Слухайте, а коли ми будемо робити офіційну презентацію, що в нас є группа?". А я кажу: "Та от давайте сьогодні. Прямо отак зараз і зробимо", - розповідає Вакарчук. - Тому 12 жовтня зробили днем народження гурту. Хоча це дуже умовна річ. Якщо проводити християнські аналогії, то зачаття "ОЕ" відбулось у червні-липні 1994-го, формальний день народження - 12 жовтня, а хрещення - 14 січня 1995-го. Тоді ми нарешті зіграли повноцінний концерт для широкої аудиторії у Львівському оперному театрі. Тоді ж уперше почув наш трек на радіо. Це була пісня "Кам`яний ліс". Було страшно соромно, що в нас хріново звучить фонограма. Я терпіти не міг свій голос. Хотілось провалитись крізь землю. Зараз же відчуваю гордість, коли чую "Океан Ельзи" по радіо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нинішній президент стояв на плечах умовного Маслякова - Вакарчук

З початкового складу гурту лишилися соліст Святослав Вакарчук та ударник Денис Глінін. Басист Юрій Хусточка та гітарист Павло Гудімов вийшли з колективу 2005-го. Цей склад називають "золотим". Знову зіграли разом 2013-го на підтримку Революції Гідності та на всеукраїнському турі 2014-го, присвяченому 20-річчю "Океану Ельзи". З 2001-го по 2004-й клавішником групи був Дмитро Шуров. Зараз відомий як Pianoboy.

Загалом гурт випустив 9 платівок. По всій Україні продали біля мільйону дисків. Цьогоріч вийде новий альбом "ОЕ" з піснями, створеними під час карантину та парламентської діяльності Вакарчука.

Свій найбільший концерт "ОЕ" відіграв на День Незалежності 2018-го. На столичному НСК "Олімпійському" зібралося майже 100 тисяч глядачів. Наживо дивилися 4 мільйони. Під час звернення до ветеранів війни розгорнули 25-кілограмовий прапор України. Його привезли з Сєвєродонецьку Луганської області. Також цей концерт став найдовшим в історії гурту. Тривав 3 години 52 хвилини.

Зараз ви читаєте новину «"Океану Ельзи" виповнилось 26 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі