четвер, 08 жовтня 2020 14:24

Оголосили переможця Нобелівської премії з літератури

Оголосили переможця Нобелівської премії з літератури
Нобелівську премію з літератури цього року отримала американська поетеса Луїза Глюк. Фото: nobelprize.org

Нобелівську премію з літератури цього року отримала 77-річна американська поетеса Луїза Глюк. За визначенням Нобелівського комітету, "за її безпомилковий поетичний голос, який суворою красою робить кожне індивідуальне існування універсальним".

Основні теми її творчості - замкнутість у собі, дитинство, сімейне життя, стосунки з батьками. У підлітковому віці в Луїзи розвинулася нервова анорексія. В одному з віршів описує хворобу як спробу утвердити свою незалежність від матері. Головним натхненням називає міфи. Писала про Дидону, Персефону та Еврідіку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали лауреатів Нобелівської премії з медицини

1993-го отримала Пулітцерівську премію за поему "Дикий ірис". Квіти розмовляють із садівником про природу та сенс життя, за сюжетом. У 2003-2004-х була офіційним поетом США. Раніше посада мала назву Консультант з поезії Бібліотеки Конгресу. Протягом свого терміну митець має привернути увагу громадськості до читання вітчизняної прози та лірики.

2014-го удостоїлася Національної книжкової премії.

Живе в Кембриджі, штат Массачусетс. Викладає англійську мову в Єльському університеті.

Зараз ви читаєте новину «Оголосили переможця Нобелівської премії з літератури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі