вівторок, 20 липня 2021 15:31

Один із найпотужніших українських фільмів - продюсер розповів про драму-призерку Каннського кінофестивалю

Один із найпотужніших українських фільмів - продюсер розповів про драму-призерку Каннського кінофестивалю
Драму "Ольга" нагородили за найкращий сценарій у конкурсній програмі "Тиждень критики" Каннського кінофестивалю. Головну роль у фільмі француза Елі Ґраппа виконала українська гімнастка Анастасія Будяшкіна. Фото: semainedelacritique.com

Драму "Ольга" спільного українсько-французько-швейцарського виробництва нагородили за найкращий сценарій у конкурсній програмі "Тиждень критики" Каннського міжнародного кінофестивалю.

15-річна українська гімнастка тренується у Швейцарії. Хвилюється за матір-журналістку, яка висвітлює події на Євромайдані. Дівчина має вирішити: залишитися у спортивному закладі чи повернутися на батьківщину, за сюжетом.

Про роботу над фільмом розповідають представники української частини знімальної групи.

Алла Самойленко, кастинг-директорка:

Перед початком кастингу я мала тривале спілкування з режисером Елі Ґраппом. Уперше стикнулася з настільки кропіткою підготовчою частиною роботи. Елі завантажив у мій комп'ютер багато інформації: музику, фотографії локацій і швейцарської збірної з гімнастики, референси на виконавців ролей. Розповів історію задуму, ділився думками про події фільму. Познайомив із дослідженнями, якими керувався під час створення сценарію. Зокрема, використовував дописи української соціологині Тамари Марценюк. Ми детально обговорили нюанси роботи з непрофесійними акторами. Головна героїня і її подруга за сюжетом - професійні гімнастки.

Я могла шукати виконавиць головних ролей суто серед дівчат-учасниць олімпійської збірної. У кадрі героїня мала показати саме такий рівень виступів.

Кількість претенденток була обмежена учасницями збірної потрібного віку. До того ж можливість зніматися мали не всі дівчата. Задіяних у відбіркових змаганнях не відпустили б на зйомки, бо це порушило б графіки тренувань.

Нам пощастило з Анастасією Будяшкіною. Зйомки розтягнулися на два роки, але героїня майже не змінюється візуально. Це її особливість - вона завжди мала молодший вигляд за свій вік. На момент активних зйомок уже не готувалася до відповідальних змагань, тож нам удалося домовитися з тренерами про залучення гімнастки у фільм. Вирішальною для затвердження на роль стала відповідність Анастасії персонажу.

Максим Асадчий, генеральний продюсер кінокомпанії "Пронто Фільм":

У персонажів немає прототипів, вони складені з багатьох історій реальних людей. На ідею фільму режисера надихнула українська скрипалька Ярина. Вона була однією з героїнь його документального фільму про оркестр у Лозанні. Ярина переїхала у Швейцарію перед початком Євромайдану й гостро переживала, що перебуває в такий час далеко від батьківщини. Певні риси дісталися головній героїні від виконавиці ролі - наприклад те, що вона з Луганська. А в деяких моментах історії матері Ольги ви зможете впізнати відому українську журналістку.

Сашко Чубко, молодший продюсер кінокомпанії "Пронто Фільм":

Режисер Елі Ґрапп доклав максимум зусиль, щоб вивчити та зрозуміти показані у фільмі події. У процесі написання сценарію він 15 разів приїздив в Україну та консультувався з кінематографістами, митцями, дослідниками, учасниками Революції гідності.

Цей молодий француз зміг зняти один із найпотужніших проукраїнських фільмів.

Прикро, що деякі наші земляки, ще не побачивши фільму, прибігли до режисера в соцмережі з абсурдними звинуваченнями в роботі на Путіна, бо героїня-луганчанка спілкується російською. Такі нюанси українського суспільства іноземцям пояснити складно. Але кожному варто подивитися фільм, щоб зробити власні висновки.

Фільм "Ольга" вийде в український прокат у лютому наступного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каннський фестиваль-2021: оголошені переможці

2005-го українська документальна стрічка "Подорожні" Ігоря Стрембицького здобула Золоту пальмову гілку за найкращий короткометражний фільм на Каннському міжнародному кінофестивалі. 2011 року в цій номінації перемогла стрічка "Крос" Марини Вроди.

Зараз ви читаєте новину «Один із найпотужніших українських фільмів - продюсер розповів про драму-призерку Каннського кінофестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі