Ексклюзиви
субота, 13 липня 2013 11:46

Одеський кінофестиваль почався "морським" фільмом з одним актором та концертом Кустуріци
77

Фото: Фото: Ольга Каменєва

12 липня до Одеського оперного кінотеатру розстелили червону доріжку. Учора в місті відкрився четвертий Одеський кінофестиваль.

Подивитися "мовчазний" фільм-відкриття з одним 77-річним актором, який грає моряка та за увесь фільм говорить лише чотири слова, прийшли зіркові гості фестивалю – Кіра Муратова, Тімур Бекмамбетов, Нана Джорджадзе, Гоша Куценко. Червоною доріжкою пройшли також Андрій Курков, Надія Мейхер, Ірена Карпа, Володимир Горянський, Борис Барський, гурт "Алібі".

Традиційно після червоної доріжки ОМКФ відкрила президент фестивалю Вікторія Тігіпко.

"На сьогоднішній день уже розкуплені квитки на більшість сеансів, а це свідчить про те, що люди все більше і більше цінують інтелектуальне якісне кіно. І схоже наступного року доведеться шукати нові додаткові майданчики для переглядів та заходів фестивалю", - поділилася новинами фестивалю Вікторія Тігіпко.

Ведучі вечора Маша Єфросініна та Олексій Суханов представили конкурсні фільми фестивалю. Цього року в Міжнародному конкурсі представлено 12 фільмів. За Українську національну кінопремію битимуться 4 повнометражні картини і 12 кінострічок у короткометражній секції.

Далі гостям Оперного театру представили членів журі Міжнародної конкурсної програми: письменника та кіносценариста Андрія Куркова, німецьку актрису Франциску Петрі, грузинського режисера і призера Каннського кінофестивалю Нану Джорджадзе, британського продюсера саги про Гаррі Поттера Таню Сегачан, а також впливового медіаменеджера і документаліста Олександра Роднянського.

Цього ж вечора вручили і першого "Золотого Дюка" за внесок у кіномистецтво почесному гостю фестивалю, культовому сербському режисерові Емірові Кустуріці. Кілька слів на сцені Кустуріца сказав російською. Є три речі, заради яких режисер приїхав в Одесу: Бабель, Довженко і Потьомкін.

"Коли я був молодшим, я дуже не любив читати. Одеські історії Ісаака Бабеля – перша іноземна книга, яку я прочитав. Олександр Довженко – мій улюблений режисер німого кіно. І сьогодні ввечері ми відіграємо концерт на Потьомкінстьких сходах. Усіх чекаємо", - на завершення сказав Емір Кустуріца.

Картину відкриття вечора представила продюсер фільму Анна Герб. Спершу говорила англійською, але коли ведуча Маша Єфросініна пожартувала, що немає кому перекладати, оскільки перекладачка пішла кудись з Кустуріцею, Анна Герб перейшла на російську мову. Вона поділилася з глядачами, що її мати, дідусь та бабуся виросли в Одесі, і тому сьогодні для неї це надзвичайно зворушливий момент знаходитися саме тут.

Фільм "Не згасне надія" - це історія моряка, який бореться за життя посеред бурхливого океану зі стихією та собою. На головну і єдину роль молодий американський режисер Джей Сі Чендор запросив живу легенду американського кінематографа, дворазового володаря премії "Оскар" актора Роберта Редфорда.

"Якщо спитати кожного з глядача, яким чином він співвідносив себе з героєм, то у кожного буде своя асоціація – з сином, батьком, другом, чоловіком. Тут йде мова про універсальні людські властивості і кожен може співставити себе з головним героєм. Усі його маленькі кроки боротьби є кроками, в яких проявляється велика сила духу" - розповіла про фільм Анна Герб.

4-тий Одеський кінофестиваль триватиме до 20 липня 2013. Окрім конкурсних фільмів, гала-прем'єр і спецпоказів, покажуть ретроспективи режисерів - Сергія Параджанова і Майкла Вінтерботтома, проведуть майстер-класи освітнього проекту "Літня кіношкола", заходи професійної секції і за традицією покажуть добірку фільмів нового російського кінематографа.

А цього вечора просто неба на Потьомкінстких сходах покажуть грандіозну кінопоему, легендарний німий фільм "Схід сонця" німецького режисера Фрідріха В. Мурнау. Картина стала учасником першої церемонії вручення премії "Оскар", де отримала три статуетки. Фільм вважається одним з кращих німих стрічок. Покажуть його у супроводі симфонічного оркестру.

Зараз ви читаєте новину «Одеський кінофестиваль почався "морським" фільмом з одним актором та концертом Кустуріци». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі