четвер, 23 травня 2013 12:15

Новий літературний експеримент - в Україні вийшла перша книга-гіпертекст

Новий літературний експеримент - в Україні вийшла перша книга-гіпертекст

У видавництві "Електрокнига" зробили новий експеримент у царині літературних гіпертекстів. "Як пропатчити книгу життя" - перша в Україні книжка-гіпертекст з розгалуженим сюжетом.

Подібні "розгалужені" тексти вже давно існують за кордоном – і на Заході, і в Росії, але українською мовою нічого подібного не створювалося, і тим більше не виходило у вигляді електронної книжки. "Як пропатчити книгу життя" написали студенти 5 курсу Інституту журналістики Київського національного університету під керівництвом письменника та дослідника мережевої літератури Артема Захарченка.

У книзі йдеться про дівчину, яка несподівано отримує змогу змінювати життя своїх знайомих, які мають акаунти у соцмережі. Це розповідь про те, що можна змінити в людині, а що завжди залишається незмінним. І про те, яка ціна такої влади над людьми.

У творі різні "версії" людей зустрічаються і діють по-різному, тож прослідкувати за ними всіма можна тільки за допомогою розгалуженої системи зв'язків між частинами тексту.

Тому на сторінці, збоку основного тексту, є посилання на мапу книги, де розділи розміщені за певним маршрутом. Серед них - "Невже невже невже", "Київ - Васюки", "Любов і АДІДАСи", "Апетитна жінка у шикарній сукні", "GPS для комбайна" та інші. Клікнувши на кожен з розділів, можна перейти до окремого оповідання.

Книга викладена для безкоштовного скачування.

Раніше у видавництві "Електрокнига" вийшла перша в Україні книга, з'єднана гіперпосиланнями з багатьма різноманітними сторінками в інтернеті - це роман "Гаугразький бранець" письменника та журналіста Яни Дубинянської.

Фрагмент з глави "Київ - Васюки":

"А рожу на фотці не міг попроще зробить? Наче стоїш не на Хрещатику, а коло Білого дому", – Марта саркастично всміхнулася. Лишилося зробити два кліка, і коментар буде відіслано. Дівчина зручно вмостилася біля вікна на плетеному стільчику в кафешці. Вона замовила чай і якесь дуже сумнівне на вигляд бізе, але тут є безкоштовний вай-фай, тому на всьому іншому можна не акцентувати увагу.

Марта занурилася в інший світ, зовсім не помічаючи, що напій давно охолонув. Людей у закладі ставало дедалі більше; деякі, проходячи повз неї, зацікавлено зазирали у монітор, бо дівчина з шаленим запалом та хитрою усмішкою щось набирала. Вечоріло.

Коментар, відправлений три години тому, вже мав більше двадцяти відгуків. Купа вкладок в улюбленому браузері: форуми книжок, фільмів, декілька соціальних мереж, відео з кавером на попсову пісню, яке набрало більше 500 тисяч переглядів, – Марта добре почувається в мережі. Ковток холодної рідини, і кліки продовжуються.

Зараз ви читаєте новину «Новий літературний експеримент - в Україні вийшла перша книга-гіпертекст ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі