Ексклюзиви
середа, 23 червня 2021 16:00

Нова книжка Жадана й заборонений білоруський рок - розповідаємо про 10 найцікавіших подій Книжкового арсеналу

23 - 27 червня у Києві відбудеться Х Міжнародний фестиваль Книжковий арсенал.

Пропонуємо 10 найцікавіших подій цьогорічного заходу.

Середа, 23 червня

19:00 - презентація книжки "Велика президентка малої країни. Історія Далі Ґрибаускайте".

Розповідає про президентку Литви у 2009-2019 роках. Завдяки твердому характеру Ґрибаускайте неофіційно відома як Сталева Магнолія. З 2014-го підтримувала нашу країну на міжнародній арені та допомагала озброєнню української армії. Також висловлювалася на підтримку європейської інтеграції: "Ніхто не має права ставати на шляху України до Європи. Тому що Україна завжди була в Європі та буде в ній".

Авторка книжки Дайва Ульбінайте в 2012-2019-х була головною радницею та керівницею пресслужби президентки. Презентація відбудеться за участю Далі Ґрибаускайте.

Четвер, 24 червня

13:30 - "Видавництво Жупанського" презентує український перекладу роману "Веселка тяжіння" американського постмодерніста Томаса Пінчона.

"П'ять років готували українське видання. Пінчон здобув славу одного з найскладніших і найзагадковіших прозаїків, - каже директор видавництва Олексій Жупанський. - За все життя ще не дав жодного інтерв'ю, не приходить на вручення премій, приховує особисту інформацію. Його фотографій існує менш як 10. Озвучив самого себе в культовому мультсеріалі "Сімпсони" - гуляє з пакетом на голові, де намальований знак питання".

Автор: Фото: Wikipedia
  Майбутній письменник Томас Пінчон служив у військово-морських силах США у 1955 - 1957
Майбутній письменник Томас Пінчон служив у військово-морських силах США у 1955 - 1957

Творчість позначена іронією, заплутаною символікою та конспірологією. Над книжками не припиняють ламати списи. Стиль "Веселки тяжіння" імітували навіть ті письменники, які так і не дочитали. Героєм роману є нацистська балістична ракета "Фау-2", що вилітає на перших сторінках і долітає до читачів в останньому абзаці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книжковий Арсенал визнали найкращим літературним фестивалем у світі

Четвер, з 24 червня щовечора о 19:30

Музична програма Люби Морозової "Сім струн для дядька Михайла"

"Український інститут і видавництво "Музична Україна" презентували збірку камерної музики шістдесятників – фактично, першу антологію одного з найяскравіших періодів української історії, - розповідає музикознавиця Люба Морозова. - П'ять партитур з неї музиканти відібрали для своїх програм, розмістивши українські твори поруч зі світовими шедеврами нової музики. Цього року виповнилося 150 років Лесі Українці, один з наймузичніших поетичних циклів якої зветься "Сім струн". Оскільки у програмі почали збиратися саме струнні інструменти, зрозуміла, що ми перегукуємося з поеткою. Арфа, бандура, рояль, скрипка, альт, віолончель контрабас – разом теж сім. Свій цикл Леся присвятила "дядьку Михайлу", тобто Михайлу Петровичу Драгоманову, найбільшому своєму авторитету. Драгоманову цього року – 180, але поруч з ювілеєм його племінниці ця дата звучить дуже тихо. Аби підсвітити її та цей родинний зв'язок, що інтелектуально та емоційно підживлював обох, я назвала свою програму "Сім струн для дядька Михайла"...

Заради виступу на Книжковому Арсеналі з Британії приїхала крутезна композиторка й електронниця Соломія Мороз, з Польщі вирвалася супер-флейтистка Інна Воробець, а з тих, хто на місці – теж самі зірки: арфістка Ярослава Некляєва, бандурист Володимир Войт, контрабасист Назарій Стець, скрипаль Андрій Павлов, піаністка Валерія Шульга.

Четвер, 24 червня

20:00, "Три черепахи". Кураторська програма Сергія Жадана "Вголос. Про себе"

Сергій Жадан познайомить українців з легендою білоруського року Лявоном Вольським.

Назва зустрічі відсилає до альбому гурту "Незалежная Рэспубліка Мроя" .

Образ черепах, китів і слонів у ньому символізує застиглий час у Білорусі.

"Калi раптам адчуеш камунальныя пахi

I жыцьцё цябе возьме ў пятлю.

Зразумееш тады, што тры чарапахi

Па ранейшаму цягнуць Зямлю", - співав Вольський 2000-го.

Зараз у Білорусі вельми популярним стали так звані народні хори, коли люди виходять на вулицю чи у крамницю і співають "Магутны божа" - на початку 1990-х пісню розглядали як можливий гімн Білорусі, Лукашенко залишив радянський, або класичний білоруський сонгбук передусім пісні Вольського. Виступати на батьківщині біля 10 років музиканту заборонено. В репертуарі гурту "Жадан і собаки" також є україномовна версія пісні Лявона.

"У нас вже забрали мову, культуру, історію, пам'ять, честь, - каже Вольский. - Вимушені змагатися підпільно.

З 2010 року не мали жодного концерту вдома, лише за кордоном, у Литві, Україні.

Тому надалі продовжувати писати в жанрі, як я визначив, альтернативної естради більше не було сенсу. І ми перетворилися в партизан. Ми зараз і виглядаємо як загін повстанців із лісу".

П'ятниця, 25 червня

18:00 - Майстер-клас Сергія Saigon'а Лещенко, лауреата "Книги року ВВС–2020".

Письменник народився на Дніпропетровщині До 2015-го жив у селі. На Донбасі служив розвідником. Після демобілізації написав першу книжку - збірку автобіографічних оповідань про війну "Грязь". "Юпак" - його дебютний роман, видав 2020-го. Юпак" - народна назва мотоцикла "Іж Юпітер-5". Сільська жителька розчарована, що дістався не її чоловікові. Накладає на транспортний засіб прокляття. Діє на кожного, хто стає власником. Але місцеві чоловіки все одно хочуть оволодіти мотоциклом. Бо це престиж, свідчення успіху, шанс на кохання і краще життя, за сюжетом.

"Юпак" зачепив найбільше з цьогорічної літератури, - говорить член журі "Книги року ВВС" Віталій Чепинога. - І зовсім не через те, що написаний переважно матюками й суржиком. Я сам виріс у селі. Знаю, як запивати самогонку водою з колонки по дорозі до клубу. Теж мріяв про мотоцикл. Це роман про неописане покоління початку 1990-х. У кожного тоді були якісь власні драми. Розвал СРСР, кооперативний рух, бандитизм, рекет. Це покоління без будь-яких орієнтирів і цінностей. Але якимось дивом саме воно майже голіруч захистило Україну в найстрашніші перші місяці війни з Росією. Це ті люди, які йшли на війну в кросівках і з батьківськими рушницями".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як книжкою року може стати твір, написаний суржиком та ще й із матюками

П'ятниця, 25 червня

20:00 - презентація поетичної збірки "Псалом авіації" Сергія Жадана.

Вірші були написані протягом 2020-го .

"Зміна оптики так чи інакше призводить до зміни письма. Ось про це переважно і книжка: про те, як нас формують ландшафти, як дерева додають нам вертикалі, а озера - глибини, як весняна зелень вчить нас оптимізму, а літні ріки - щедрості. Нехитре знання, що допомагає цінувати кожен почутий уранціголос" - пише автор.

Крім цього, Сергій Жадан опікуватиметься власною програмою - "Вголос. Про себе", в рамках якою пройдуть заходи:

23 червня, 20:00 - концерт україно-німецької дружби "Співочі кажани".

24 червня, 20:00 - "Три черпахи" - творча зустріч з легендою білоруського року Лявоном Вольським.

26 червня, 20:00 - "ЛСД" Літературна Суботня Дискотека за участі Юрія Іздрика, Григорія Семенчука.

27 червня, 20:00 - концерт гурту "Жадан і собаки".

Субота, 26 червня

10:30 - Дискусія "Критичне мислення на захисті відкритого суспільства: як протидіяти пропаганді?"

Беруть участь письменниця Оксана Забужко та виконавчі директора Міжнародного фонду "Відродження" Олександр Сушко і Євген Бистрицький. На відеозв'язок також вийде британський журналіст, спеціаліст з пропаганди Пітер Померанцев.

Він - автор книжок "Нічого правдивого й усе можливо: Сходження до сучасної Росії" та "Це не пропаганда. Подорож на війну проти реальності".

"Тепер маємо більше інформації, ніж будь-коли раніше, але разом з нею ми отримали не тільки очікувані переваги… Ми живемо у світі оскаженілого масового намовляння, де засоби маніпуляції плодяться і розмножуються" - каже дослідник.

Субота, 26 червня

12:00 - презентація книжки Софі Оксанен "Собачий майданчик".

Фінська письменниця вийде на відеозв'язок з гостями "Арсеналу". В новому романі маневрує між психологічним трилером і гостросоціальною прозою. Розкриває правду про бізнес, побудований на донорстві яйцеклітин, міжнародні "фабрики з виготовлення дітей" та жіноче тіло, яке стає в цьому бізнесі товаром. Головні героїні українки Олена і Дарія.

2019-го Софі Оксанен приїжджала на Книжковий арсенал. Носила прикрасу з портретом Лесі Українки.

Автор: Фото: Toni Härkönen
  Фінська письменниця Софі Оксанен на Книжковому Арсеналі презентує роман про сурогатне материнство в Україні
Фінська письменниця Софі Оксанен на Книжковому Арсеналі презентує роман про сурогатне материнство в Україні

"На жаль, немає її перекладів на фінську, - розповідала. - Читала твори Лесі англійською. Думаю, це загальна характеристика Естонії, Фінляндії та України - в нас є хоча б одна важлива письменниця, яка сформувала національну ідентичність. В інших країнах такого автора або немає, або він не настільки впливовий. Добре, що ви шануєте Лесю Українку. Зрозуміла це, коли побачила її зображення на грошах".

Неділя, 27 червня

12:00 - дискусія "Донбас: усвідомлення війни в українській літературі".

Беруть участь журналісти Денис Казанський та Марина Воротинцева - автори документальної книжки "Як Україна втрачала Донбас". Досліджують хронологію виникнення фінансово-політичних кланів, російську експансію та витоки сепаратизму.

Станіслав Асєєв - журналіст, який працював у окупованому Донецьку під псевдонімом Станіслав Васін. 2017-го року потрапив у полон бойовиків. В ув'язнення провів 31 місяць. Після звільнення опублікував книжку "Світлий шлях: Історія одного концтабору", в якій описав своє перебування в полоні.

Неділя, 27 червня

16:30 - Зустріч із французьким істориком Ніколя Вертом, автором книжки "Голод у СРСР. 1930-ті роки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Культура не буває поза політикою. Інакше це просто розваги - Островська-Люта про Книжковий арсенал, УКФ і кризу читання

Програма Х Книжкового арсеналу складається з 260 подій - концертів, лекцій, дискусій. Фестиваль можна відвідати наживо - в Мистецькому арсеналі з 23 по 27 червня, так і онлайн.

2019 року лондонська "International Publishing Industry Excellence Awards" визнала Книжковий арсенал найкращим літературним фестивалем року.

Фокусна тема Книжкового арсеналу 2021 - "Оптимісти скептики".

Зараз ви читаєте новину «Нова книжка Жадана й заборонений білоруський рок - розповідаємо про 10 найцікавіших подій Книжкового арсеналу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі