вівторок, 21 лютого 2012 13:22

Німецького режисера запросили зняти фільм про Велику Вітчизняну війну
5

У столичному кінотеатрі "Україна" презентували фільм "4 дні у травні" спільного виробництва Німеччини, України та Росії.

"Історію, яка стала основою картини, я випадково почув по радіо з вуст історика, - розповів російський актор Олексій Гуськов, який виступив продюсером стрічки. - Це були декілька сухих рядків про те, як наприкінці Великої Вітчизняної в Німеччині загін із 8 радянських розвідників захопив дівочий пансіон і зі зброєю в руках захищав його від радянських же солдат, які намагалися зґвалтувати німецьких жінок. Для мене це стало наче ляпасом. Не міг позбутися думок, що мало статися з тими хлопцями, які пройшли війну, марили поверненням додому, провели три дні з чужими людьми і поклали за них життя".

Режисером та автором сценарію "4 дні у травні" став 43-річний мюнхенець Ахім фон Борріс.

"За сценарієм спочатку звернувся до автора "Москва сльозам не вірить" Валентина Чорних, - розповів Гуськов. - За 2 роки було створено 12 варіантів, які мене не задовольнили. Поки він не сказав: "Не можу про "фашистів" писати, ненавиджу їх". Коли за сценарій взявся фон Борріс, привіз його в Москву на 9 травня. Пояснив, що для нас, росіян, по-справжньому важливе свято для кожної родини - це Новий рік і День перемоги. Він мені сказав: "Мене вдома зацькують, що зняв прорадянський фільм". Пояснив, що в Росії мені вже теж усі кажуть, що роблю пронімецьку картину".

Кошторис картини - 4,2 млн євро. Третину грошей надав український продюсер Олег Степаненко.

"Задавав режисеру дуже багато для мене принципових питань, він ледь не вигнав мене зі знімального майданчика, - пригадав актор Андрій Мерзлікін, який зіграв одного з розвідників. - Дід фон Борріса служив у СС. У мене теж була своя війна, про яку слухав, сидячи у свого діда на колінах. Різниця між нами стерлася, коли Олексій Гуськов зварив на всю групу справжній борщ, німці дістали декілька ящиків пива. Ідеології руйнуються, коли на перший план виходять людські стосунки. За столом всі розповіли історії своїх родин. Кожна варта окремого фільму".

Фронтові сто грамів від ТМ "Хлібний Дар" На пророщеному зерні", просте частування у військово-польовому форматі і задушевні мелодії гармоніста - творці "4 днів у травні" та гості закритого показу на один вечір перемістилися в далекий 1945-й.

У прокат фільм "4 дні у травні" виходить 23 лютого. Його покажуть в кінотеатрах Києва, Одеси та Львова.

Зараз ви читаєте новину «Німецького режисера запросили зняти фільм про Велику Вітчизняну війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі